Tudomány

Kemény lehűlésre számíthatunk

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu
Ez a hét még a nyár jegyében telik, pénteken egy gyenge hidegfront hozhat csapadékot. Utána viszont Szibéria irányából várható egy kemény hidegbetörés, a maximumhőmérsékletek 15 fokkal zuhanhatnak. A Kárpátok magasabb hegyvonulatain akár 5- 10 centi hó eshet.

Tart még a szeptemberbe csúszó nyár, ha a rövidülő nappalok miatt az éjszakák és a hajnalok hűvösek is, a maximumhőmérsékletek bármely júliusi napon megállnák a helyüket. Így is marad még a hét második feléig, amikor is egy hidegfront éri el hazánkat. Komoly lehűlést nem okoz, mintha csak tétova figyelmeztető jele lenne annak a markáns változásnak, ami a jövő hét elején érkezik.

Ismét egy extrém időjárási szituáció kialakulása várható, az északkeletire váltó áramlás Szibéria felől sodor fölénk szokatlan hideget. Itthon 12-17 fokos csúcshőmérsékletekre számíthatunk, a Keleti-Kárpátokban viszont 1-10 centi hó eshet

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Egy tétova lépéssel, majd hatalmas ugrással megérkezik az ősz, sőt annak is inkább a második fele – nézzük részleteiben.

Pár napig még nyár

Jelenleg még mindig egy stabil anticiklon nyugati oldalán vagyunk, dél felől sodorja fölénk a meleg levegőt. Hét közben napos, tiszta, nyárias időre van kilátás délutánonként 26-31 fokos maximumokkal, a 30 Celsius-fok körüli értékeket elsősorban délkeleten mérhetjük.

Csütörtök délután érkezik a gyenge hidegfront, országszerte várható belőle csapadék, a legtöbb a pénteki nap folyamán, a levegő hőmérséklete a szeptember közepén szokásos 20-25 fokra csökken. Szombaton még keleten várható némi eső, vasárnap napos, enyhe időre számíthatunk. A jövő hét elején, akár már hétfőn is megérkezhet a markáns lehűlés.

Az eddigi nyarat megtartó anticiklont összeomlik, a helyére szó szerint betör a Szibéria térségében felhalmozódott hideg.

Nagyon „furcsa” helyzet

A meteorológus kiemeli, a jelenlegi modellszámítások alapján 70 százalék az esélye, hogy a jövő hét elején (várhatóan már hétfőn) kialakuljon ez a finoman szólva is „nagyon furcsa” időjárási helyzet. Az év ezen szakában még bőven a kiegyensúlyozott, kiszámítható, szélsőségektől mentes nyugat-keleti áramlásnak kellene uralkodnia az északi félteke legnagyobb részén.

Ehelyett már augusztus végén nagyot változott a helyzet, és a szélsőségeket produkáló, gyorsan változó észak-déli áramlás, az úgynevezett meridionalitás vette át az irányítást. Augusztus végén sarkvidéki eredetű légrétegek hoztak jelentős lehűlést, most pedig úgy is fogalmazhatunk, Szibériából kapunk ízelítőt.

Ugyanez az időjárási szituáció okozza egyébként télen a leghidegebbet, ha most januárt vagy februárt írnánk, -10 fokos középhőmérsékletekre kellene készülni.

Komoly lehűlés

Szeptember közepén azonban még északkeleten sincs olyan kegyetlen hideg, ezért „csak” október végének a viszonyaival szembesülünk. Hatalmas lesz a kontraszt a szeptemberi nyár után, de még 7-8 fokkal az átlag alá is süllyedünk: a jövő hét második felében 12-17 fokos maximumokra számíthatunk, az éjszakák ennél hűvösebbek lesznek, nagyobb mennyiségű csapadék inkább csak a Tiszántúlt és a Dunántúl déli részét éri.

A hideg dandárját még nem is mi, hanem a Balkán-félsziget kapja, az utószezon kellős közepén jó eséllyel be kell majd fűteni az Adria és Görögország kedvelt nyaralóhelyein, Erdélyben, a Kárpátokban pedig 1-10 centi havat jósolnak a modellek. Nagyon nem „normális”, hogy ilyen korán ennyire délre húzódjon le az északkeleti hideg.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a hidegbetörés az egész jövő hétre rányomja a bélyegét, 26-27. táján indulhat felmelegedés. Ekkor talán beköszönt a vénasszonyok nyara, de mivel a hőmérséklet elég mélyről indul, nagy „melegre” nem, inkább csak nyugodt, napos időre lehet számítani.

Október elején aztán ismét kimutathatja foga fehérjét a meridionalitás, amennyire most előre látható, ismét a hullámvasút lefelé száguldó szakasza következik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik