Tudomány

Nem találták meg a konföderációs tábornok időkapszuláját

ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Robert E. Lee lovasszobrát szerdán távolították el a helyéről.

Nem találták meg a Robert E. Lee tábornoknak, az amerikai polgárháborúban résztvevő  déli csapatok főparancsnokának időkapszuláját a richmondi emlékműve alatt, amit még 1887-ben helyztek el az építmény alatt.

Lee tábornok hét méter magas, tizenkét tonnás bronz lovasszobrát, amelyet MariusJeanAntonin Mercie francia szobrász 1890-ben készített, szerdán daruval emelték le a több mint 13 méter magas talapzatáról. A történészek kutatásai szerint a rézkapszulát a szobor talapzatába vagy az alá süllyesztették. A munkások csütörtökön 12 órán át a talapzatot szétszedve kutattak a kapszula után, radarral is pásztázták a talajt, fémdetektort is bevetettek, de nem leltek a kapszula nyomára.

Pénteken ugyan visszatértek a munkások a területre, de végül úgy döntöttek, hogy felhagynak a kutatással – mondta Dena Potter, az illetékes hivatal szóvivője.

Egy 1887-ből származó újságcikk szerint a rézkapszulába emléktárgyakat, köztük egy amerikai ezüstdollárt és egy konföderációs gombgyűjteményt helyeztek el. A cikk arra is utalt, hogy a kapszulába tettek egy képet a koporsóban fekvő Lincolnról is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik