Tudomány

Bizarr tengeri lény maradványaira bukkantak

Jean-Bernard Caron / Royal Ontario Museum
Jean-Bernard Caron / Royal Ontario Museum

Szakértők egy csoportja egy korábban ismeretlen, kambriumi tengeri fajt fedezett fel – írja az IFLScience. Az 541-485 millió évvel ezelőtti földtörténeti korra az állatvilág gyors fejlődése volt jellemző.

A mai szemmel bizarr külsejű Titanokorys gainesi a korabeli állatokhoz képest meglehetősen nagyra nőtt.

A faj kövületét a Sziklás-hegység kanadai részén, a Burgess-palán találták meg. A környéken korábban rengeteg hasonló korú fosszíliára bukkantak. Az itt feltárt kabriumi állatok többsége nem volt nagyobb egy bankkártyánál, a Titanokorys gainesi hossza viszont a fél métert is elérte.

Jean-Bernard Caron, az Ontariói Királyi Múzeum munkatársa és a felfedezésről beszámoló tanulmány egyik szerzője szerint az egykori élőlény mérete megdöbbentő. Mint mondta, a faj az egyik legnagyobb ismert kambriumi állat.

A Titanokorys a radiodonták közé tartozott, ezek olyan ízeltlábúak voltak, amelyek a kambrium idején éltek. Az állatok ezen csoportjára az egymástól távol eső szemek, a fogazott lemezeket tartalmazó kúp alakú száj, illetve a testükhöz képest nagy karmok voltak jellemzőek.

A Titanokorys jellegzetessége a hosszú, három részből álló páncéllal fedett fej volt. A szakértők úgy gondolják, hogy a radiodonták fontos szerepet töltöttek be a korabeli ökoszisztémában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik