Tudomány

A Nipah-vírus ölt meg egy indiai fiút

A Nipah-vírus miatt halt meg egy 12 éves fiú a délnyugat-indiai Kerala államban – írja az IFLScience. A helyi hatóságok mindent megtesznek, hogy elejét vegyék a lehetséges járványnak.

A gyermek heves lázzal és egyéb tünetekkel került kórházba Kozsíkóde városában, augusztus 29-én. Miután többször átszállították, szeptember 5-én hunyt el. A mintavétel utóbb igazolta a szervezetében a Nipah-vírus jelenlétét.

A kórokozót denevérek hordozzák, és a tünetmentes fertőzéstől a légszőzervi megbetegedésen át a halálos agyduzzanatig számos rendellenességet okozhat.

A vírus a hordozó állatokkal, például denevérekkel és sertésekkel való közvetlen érintkezéssel, illetve a fertőzött embereknek és testfolyadékaiknak való kitettséggel terjed. Bár a járványok során viszonylag kevés megbetegedés történik, a halálozási arány igen magas, 40-70 százalékos.

Somchai um-im / Getty Images

Az 1998-ban felfedezett kórokozó ellen egyelőre sem védőoltást, sem elfogadott gyógymódot nem fejlesztettek ki. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a Nipah-vírus alkalmas lehet arra, hogy egy nap globális pandémiát idézzen elő. Dél- és Délkelet-Ázsiában a vírus már több járványt is okozott.

A keralai hatóságok folyamatosan monitorozzák a fiú 54 közeli kontaktját, közülük legalább 11 ember produkálja a vírushoz köthető tüneteket. A szakértők szerint a fertőzést a megfelelő higiéniával, illetve a beteg haszonállatok és a denevérek élőhelyének elkerülésével lehet megelőzni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik