Úgy tűnik, nem okoz súlyosabb Covidot a gyerekeknél a delta variáns

A kutatók azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a delta dominánssá válása óta még elég kevés adat áll rendelkezésükre, így később pontosítani kell majd az eredményeket.
Kapcsolódó cikkek

Az amerikai  járványvédelmi központ (CDC) két friss kutatása szerint egyelőre úgy tűnik, nem okoz súlyosabb COVID-19-et a gyerekeknél a delta variáns, ugyanakkor sokkal nagyobb veszélyben vannak azok a fiatalok, akik nincsenek beoltva – írja a MedicalXPress. A Morbidity and Mortality Reportban megjelent két tanulmány azt vizsgálta, hogy a delta variáns megjelenése óta mennyivel növekedett a gyerekek kórházba kerülésének esélye, illetve hogy a vakcinázott közösség mennyire védi meg a fiatalokat a súlyos fertőzéstől.

Az első kutatás során a szakértők megvizsgálták, hány 17 éven aluli kórházi adatait vizsgálták meg 2020 márciusa (azaz a delta megjelenése előtt) és 2021 augusztusa között. Azt találták, hogy a kórházban ápolt gyerekek száma januárban volt a legmagasabb, ekkor az Egyesült Államokban az alfa variánst nyögték az emberek. Ahogyan a korábbi kutatások is rávilágítottak: a 12-17 és 0-4 éves gyerekek nagyobb veszélyben vannak arra, hogy kórházba kerülnek, mint az 5-11 éves korosztály.

A delta variáns megjelenése előtti és az azt követő kórházi adatokat átnézve a kutatók megállapították, hogy egyelőre

úgy tűnik, a delta nem küld több gyereket kórházba, mint az eddigi variánsok.

A kutatók azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a delta dominánssá válása óta még elég kevés adat áll rendelkezésükre, így később pontosítani kell majd az eredményeket.

A kutatásban azt is megnézték, milyen hatással vannak az oltások a gyerekek között tomboló járványra. Június 20. és július 31. között 68 olyan Coviddal kórházba került serdülőt vizsgáltak, akiknek ismert volt az oltási státusza, közülük 59 nem volt beoltva, 5-en részben oltottak voltak, és négy kapta meg mindkét adagnyi vakcináját. A CDC adatai alapján az oltatlan gyerekek tízszer nagyobb eséllyel kerültek kórházba, mint az oltottak.

A másik kutatás összehasonlította a kórházba került gyerekek arányát azzal, hogy az otthonuk közelében hogyan alakult az átoltottság. Itt is kimutatták, hogy azok a gyerekek kerültek be nagyobb arányban kórházba, akik alacsony átoltottságú területen éltek.