Az Arktisz melegedése okozza az észak-amerikai szélsőséges hideget

Megnöveli a poláris örvény betöréseinek számát, amikor is az északról érkező levegő fagyos hideggel árasztja el az Egyesült Államok középső és északi részeit.
Kapcsolódó cikkek

Az Arktisz klímaváltozás miatti melegedése okozza az észak-amerikai szélsőséges hideget. Megnöveli a poláris örvény betöréseinek számát, amikor is az északról érkező levegő fagyos hideggel árasztja el az Egyesült Államok középső és északi részeit – állapította meg egy a Science tudományos lapban megjelent tanulmány az MTI híradása szerint.

Ez az első kutatás, amely kimutatja a kapcsolatot a sarkvidéki régióban bekövetkezett változások és a februárban Texasban észlelt kegyetlen hideg között, mely áramkimaradást előidézve több mint 170 ember halálát és legalább 20 milliárd dollár kárt okozott.

A poláris örvény normál esetben a jeges levegőt az Északi-sarkvidék területére zárja. A meleg levegő azonban meggyengíti az örvényt, emiatt az megnyúlik és dél felé áramlik. Évenkénti meggyengüléseinek száma több mint kétszeresére emelkedett az 1980-as évek eleje óta – közölte Judah Cohen, a kutatás vezető szerzője, a bostoni légköri környezetkutató intézet (Atmospheric Environmental Research) szakértője.

„Ellentmondásosnak tűnik, hogy a gyorsan melegedő Arktisz növeli a szélsőséges hideg mértékét olyan távoli területen, mint Texas, de kutatásunk tanulsága, hogy a klímaváltozással számítani kell a kiszámíthatatlanra” – mondta Cohen.

A klímakutatók vitáznak azon, befolyásolja-e, és hogyan a globális felmelegedés a hidegbetöréseket: úgy vélik, összességében csökkenti a hideg napok számát, de

még mindig próbálják megérteni, hogy súlyosabb hidegbetöréseket okoz-e.

Cohen kutatása az első, amely a légkörben bekövetkezett változások mérésével igyekszik magyarázni egy olyan jelenséget, amelynek okát a klímamodellek is nehezen magyarázzák. A kutatás kimutatta, milyen drámai hőmérsékleti különbségek jöttek létre az Északi-sarkvidéken belül is, melyek hatására megnyúlt és meggyengült a poláris örvény.

Ha az Anglia északi része és Skandinávia körüli terület jobban melegszik, mint a Szibéria körüli régió, a poláris örvény kelet felé nyúlik, a hideg levegő pedig Szibériától északra mozdul a poláris régión át, majd délre az Egyesült Államok középső és keleti részére.

A 2021 februári texasi hideg ennek mintapéldája – véli Jennifer Francis, a Cape Codban lévő Woodwell Klímakutató Központ munkatársa.