Tudomány

Megtalálták a világ legészakibb szigetét

Dán és svájci kutatók a világ legészakibb szigetére bukkanhattak egy, a grönlandi partoknál zajló expedíció során – írja a Business Insider. A Koppenhágai Egyetem sarkvidéki kutatóállomásán dolgozó hat szakember először azt hitte, hogy Oodaaqra érkeztek meg, a szigetet 1978-ban fedezte fel egy dán csoport.

Később azonban rájöttek, hogy egy másik szigeten járnak, amely Oodaaqtól mintegy 780 méterre északnyugatra fekszik.

Morten Rasch, a kutatók egyike szerint nem volt céljuk a legészakibb sziget megtalálása, csupán mintákat akartak gyűjteni. Christiane Leister svájci vállalkozó, a Leister Alapítvány alapítója és az expedíció támogatója hozzátette: a helyzet kicsit olyan volt, mint amikor a múlt felfedezői azt hitték, egy bizonyos helyen szálltak partra, hogy aztán kiderüljön, egy egészen más területen kötöttek ki.

Xavier Hoenner / 500px / Getty Images Illusztráció.

A most megtalált sziget az Északi-sarkhoz legközelebb eső szárazföld. A földdarab csupán 30 méter széles, és minden oldalról tengeri jég veszi körbe. A kiemelkedés sárból, kőzettörmelékből, valamint kavicsokból épül fel. A kutatók azt szeretnék, hogy a szigetet Qeqertaq Avannarleqnek nevezzék el, ami grönlandi nyelven annyit tesz: a legészakibb sziget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik