Tudomány

Úgy kötődik hozzánk a kutyánk, mint gyermek az anyjához

Az ELTE etológusai új tanulmányukban a kutyák gondozójukhoz való kötődését elemzik – áll az ELTE TTK közleményében. Az eredmények alapján az állatok úgy ragaszkodnak az emberekhez, mint a gyermekek anyjukhoz. A csapat viselkedéses és agyi képalkotó vizsgálatokat folytatott.

A családi kutyák igen szoros kapcsolatot alakítanak ki gazdájukkal: nemcsak szeretik, hanem kötődnek is az emberhez, mert a gazda biztonságot nyújt számukra.

Ismert, hogy gyerekeknél a kötődési kapcsolat hátterében jutalomválasszal összefüggő agyi folyamatok állnak.

A szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy hasonló-e a helyzet az ebeknél. A kutyák kötődési viselkedését a pszichológusok által kidolgozott Idegen Helyzet Teszttel mérték, agyműködésüket pedig funkcionális mágneses rezonancia képalkotással (fMRI) analizálták. Az MR-ben a kutyák a gazda és egy ismerős személy dicsérő, illetve semleges beszédét hallgatták.

Catherine Falls Commercial / Getty Images

„Azért különösen izgalmas a kutya-gazda kötődés mögött álló agyi folyamatok vizsgálata, mert a segítségével megérthetjük, mennyire lehet hasonló ez a különleges, két faj egyedeit összekötő kapcsolat más jól ismert, fajtársak közötti kapcsolatokhoz, például a gyerek-anya kötődéshez – mondta Gábor Anna, a tanulmány első szerzője. Mint hozzátette, kollégáival néhány évvel ezelőtt már kimutatták, hogy a kutyák agya érzékeny a szóbeli dicséretre, az azonban felderítetlen maradt, hogy a beszélővel való kapcsolat hogyan befolyásolja ezt az érzékenységet.

A friss eredmények alapján az állatok agyának egy jutalomra érzékeny területe erősebben reagál a gazda dicséretére, mint egy ismerősére. A gazda hangját hallva ráadásul az erősebb kötődés intenzívebb reakciókkal jár a jutalomérzékeny agyrégiókban. Az eredmények alapján az ebek nemcsak képesek felismerni gazdájuk hangját, de annak jutalomértéke nagyobb az erősebben kötődő kutyák számára.

„A kötődés alapvető funkciója, hogy a függő egyedet (gyerek, kutya) a gondozó közelében tartsa. Eredményeink rámutatnak, hogy a kutyák számára nemcsak a dicséret, de önmagában a gazda hangja is jutalmazó értékű, azaz segít a gazda közelébe »vonzani« a kutyát. A kutya-gazda és az anya-gyerek kötődés tehát több szempontból is hasonlít egymásra, mint eddig hittük.” – nyilatkozta Gácsi Márta, a csapat tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik