Súlyosan veszélyeztetett tigrisek pusztultak el egy drótcsapdában

Drótcsapdában pusztult el három súlyosan veszélyeztetett szumátrai tigris, egy anya és két kölyke.
Kapcsolódó cikkek

Drótcsapdában pusztult el három súlyosan veszélyeztetett szumátrai tigris, egy anya és két kölyke – közölte pénteken az Aceh tartománybeli természetvédelmi hatóság.

Az MTI szerint az Indonézia legnyugatibb tartományában lévő Buboh falu lakói fedezték fel a tetemeket kedden, majd jelentették az esetet a hatóságnak. „Az anyaállat nyaka és bal hátsó lába akadt a drótcsapdába, amelyet vaddisznóknak állítottak, de nyilván bármilyen más állat is belesétálhatott. Nagyon elszomorított bennünket a baleset” – mondta Agus Irianto, Aceh természetvédelmi hivatalának vezetője.

A ma élő tigrisalfajok közül a legkisebb a szumátrai tigris, amelyet a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a súlyosan veszélyeztetettek közé sorol. Becslésük szerint csupán négyszáz maradt belőlük a vadonban. A másik két indonéziai alfaj, a bali és a jávai már kihalt.

A tigrisek számának fogyatkozása jórészt esőerdei élőhelyük elpusztítása és az orvvadászat számlájára írható, testrészeik iránt nagy keresletet támaszt az úgynevezett hagyományos kínai orvoslás.

Június végén a tartomány egy másik falujában, Kapa Sesakban találták meg egy nősténytigris tetemét, amely valószínűleg méreggel szennyezett kecskét evett. Augusztus közepén egy hét-nyolc év körüli hím tetemére bukkantak a nyugat-szumátrai Pasamanban.