Tudomány

Látványos tűzgömböt észleltek Horvátország felett

William Attard McCarthy - McCarthy's PhotoWorks / Getty Images
William Attard McCarthy - McCarthy's PhotoWorks / Getty Images

A horvát meteoritfigyelő hálózat (HMM) szerint egy kisebb meteor hullott szét Fiume (Rijeka) felett – írja az MTI. Az eset augusztus 14-re virradóra történt, de a HMM csak most számolt be róla.

A horvát és a nemzetközi sajtóban számos képet közöltek a meteorról és a villanásról. Több kamera is felvette a tűzgömböt, ahogy hajnali 4 óra után pár perccel 92,7 kilométer magasan megjelenik, majd 13 kilométer per másodperces sebességgel száguld át a légkörön.

Az objektum nyolc másodperccel később, 23,2 kilométeres magasságban erős fényjelenség kíséretében széthullott.

Dorian Bozicevic, a HMM titkára szerint a tűzgömb a legnagyobb villanáskor éppen Fiume fölött járt, és úgy ragyogott, mint a telihold. A környező országok meteorfigyelő kamerái is felvették az eseményt, Szlovéniában és Olaszországban, de Prágában, 530 kilométerrel messzebb is észlelték.

Damir Segon, a meteoritfigyelő hálózat koordinátora elmondta: a számítások alapján egy körülbelül 150 grammos darabka a felszínt is elérhette, délkeletre Fiumétől, a hegyekben. Mivel a terület járhatatlan és veszélyes, nem indulnak a keresésére. Segon hozzátette: idén ez volt a második hasonló esemény, amelyet dokumentáltak.

Naponta rengeteg meteor lép be a légkörbe, többségük viszont apró, nappal érkezik, vagy lakatlan terület, például az óceán felett éri el a Földet, ezért azonosítatlan marad. Hasonlóan látványos eseményekről aránylag ritkán készül videó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik