Tudomány

Középkori kolostor maradványai kerültek elő

Egy elveszett angolszász kolostor maradványait tárták fel a Readingi Egyetem régészei a dél-angliai Cookhamnél – írja az MTI a Heritage Dailyre hivatkozva. Bár korabeli források említést tesznek a 8. századi kolostorról, annak pontos helyét eddig nem sikerült meghatározni. A feljegyzések alapján a rendház elöljárója Cynethryth királyné volt, a merciai kiráy, Offa özvegye.

A régészek a falu Szentháromság templomának kertjében folytattak feltárásokat, és fából készült épületek maradványaira, illetve a kolostor lakóinak tárgyaira bukkantak.

Cookham eltűnt kolostora mindig is foglalkoztatta a történészeket, pontos helyével kapcsolatban számos elmélet született. „Erre a rejtélyre akartunk egyszer s mindenkorra fényt deríteni. Az általunk talált bizonyítékok kétség kívül megerősítették, hogy az angolszáz kolostor egy Temze menti kavicshordalékos szigeten terült el, ott ahol ma a templom áll” – mondta Gabor Thomas, a Readingi Egyetem régésze.

A királyi kötődésen kívül alig lehet tudni bármit is a kolostor életéről, illetve azokról, akik a Temze ezen szakaszán éltek. „Az általunk feltárt leletek segítenek részletes képet alkotni arról, hogyan éltek és öltözködtek itt a szerzetesek. Fényt derítenek arra, miként szerveződtek az angolszász kolostorok és milyen volt az életük” – tette hozzá a régész.

BartCo / Getty Images Illusztráció.

Az augusztusban végzett ásatásokon korabeli ételmaradványokat, illetve főzéshez és étkezéshez használt agyagedényeket találtak, de ruházatok maradványai, köztük egy bronz karkötő és egy ruhatű is előbukkantak. „Egyértelmű bizonyítékok kerültek elő a kolostor elrendezéséről, körzeteiről, amelyek határait árkok jelölték ki. Az egyik körzet volt a lakhely, egy másikban ipari tevékenységet, valószínűleg fémmegmunkálást folytattak” – emelte ki a régész.

Cynethryth királyné egy igazi női vezető volt, akinek már életében valódi hatalma, státusza volt. „Nemcsak pénzérmét veretett arcképével az érméken, de az is tudott róla, hogy, amikor I. Nagy Károly frank király levelet írt az angol uralkodóknak, Offa királynak és Cynethryth királynénak közösen címezte levelét, egyenlő rangra helyezve őket” – nyilatkozta Thomas. Cynethryth férje 796-ben bekövetkezett halála után csatlakozott a kolostorhoz, és lett annak elöljárója, valószínűleg nyughelye is ott volt.

Offa király a történészek többsége szerint a legbefolyásosabb angolszász uralkodó volt Nagy Alfréd előtt. Ő rendelte el a védárok létrehozását Anglia és Wales között, amelynek egy része még ma is látható.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.