Tudomány

Százmillió éves embrióra bukkantak

Egy kihalt óriásteknős százmillió éves megkövesedett tojására, illetve a benne lévő embriójára bukkantak a kínai Honan tartományban – írja az MTI. A fosszília a kréta földtörténeti korszakból származik. A leletet Han Feng-lu, a vuhani Földtudományi Egyetem munkatársa találta meg 2018-ban egy honani terepmunkán. A szakértő szerint nagyon ritka, hogy egy hasonló kövületet a teknősök egy adott csoportjához lehessen kapcsolni.

Richard T. Nowitz / Getty Images Illusztráció.

A precíz mikro-CT vizsgálattal végzett háromdimenziós rekonstrukció alapján a kutatók megerősítették, hogy a hatalmas és szokatlanul vastag héjú tojás a Nanhsiungchelyidae-hez , a hatalmas szárazföldi teknősök egy kihalt családjához köthető.

Az állat tojásának héja csaknem 2 milliméter vastag volt.

A kutató szerint a lelet a legnagyobb és legvastagabb héjú mezozoikumi teknőstojások közé tartozik. A tojáshéj valószínűleg a szélsőséges száraz körülményekhez való alkalmazkodás miatt volt ilyen vastag. A felfedezésről beszámoló tanulmányban azt írják, a tojásban egy csontra hasonlító maradványt is felfedeztek, ami arra utal, hogy a kis teknős hamarosan kibújt volna.

Ajánlott videó