Tudomány

Ennyi idő kell a hatékony kézmosáshoz

Bár a rendszeres és alapos kézmosás számos fertőzés esetében a védekezés egyik legjobb és legegyszerűbb módszere, a kutatók meglehetősen keveset tudnak az eljárás fizikájáról. A Hammond Consulting Limited egy friss tanulmányban egy egyszerű modellt mutat be a kézmosás fő mechanikájának leírására – áll az Amerikai Fizikai Intézet közleményében.

A szerző, Paul Hammond a kézmosást szimulálva adott becslést arra, hogy mennyi idő kell a részecskék, például a vírusok és a baktériumok eltávolításához. A modell két dimenzióval is számol: a kezeket jelölő, egymás mellett mozgó hullámos felületekkel, illetve a köztük lévő vékony folyadékréteggel. Ahhoz, hogy a kéz vájataiban lévő részecskék is kimosódjanak, a víz energiájának elég nagynak kell lennie.

A szakértő szerint az áramló víz ereje a mozgó kezek sebességétől függ. Hammond a folyamatot ahhoz hasonlította, ahogy egy ingen lévő foltot szokás súrolni: minél gyorsabban próbálkozunk, annál nagyobb eséllyel tudunk megszabadulni a szennyeződéstől.

d3sign / Getty Images

Ha a kézmosás elég gyors mozdulatokkal történik is, a folyamat viszonylag lassú.

Hammond modellje összhangban van sok más ajánlással, adatai alapján egy-egy alkalommal legalább 20 másodpercen át kellene tartania a kézmosásnak.

Érdemes kiemelni, hogy a kutató nem számolt a szappan használatát kísérő kémiai és biológiai folyamatokkal. A kézmosás fizikájának megismerése ugyanakkor fontos lehet a környezetbarát szappanok megalkotásakor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik