Tudomány koronavírus

Új koronavírus-variánst azonosítottak hazánkban magyar kutatók

SAKKMESTERKE/SCIENCE PHOTO LIBRA/AFP
SAKKMESTERKE/SCIENCE PHOTO LIBRA/AFP

A koronavírus új variánsára bukkant a TritonLabs humándiagnosztikai laboratórium két molekuláris biológusa– szúrta ki az intézmény oldalán olvasható hírt a hvg.hu.

Mint írják: a variáns, amelyet hazánkban korábban nem azonosítottak, egyszerre tartalmazza az alfa és a delta variánsokra jellemző tüskefehérje-mutációkat.

A laboratórium egyik biológusa, Tátrai Kitti úgy fogalmazott:

A laborban rutinszerűen végezzük a vírus detektálását (pozitív vagy negatív-e egy minta), ám Benedek András kollégámmal mi azon is dolgozunk, hogy meg tudjuk határozni, melyik vírusvariáns az, amelyik a pozitív mintában jelen van. Ez nem képezi a napi rutin részét. A felfedezésünkkor éppen azon dolgoztunk, hogy megfelelő metodikánk legyen arra, hogy meg tudjuk mondani, milyen variáns, amit találunk. Ezért is volt az első gondolatom az, hogy valamit elrontottam, hiszen ilyen variánst (C.36.3) még nem írtak le Magyarországon.

A kísérletet ezt követően kollégája is megismételte, és ő is ugyanezt az eredményt kapta, viszont ekkor még nem mondhatták, hogy ez az a variáns, csak annyit jelenthettek ki, hogy hogy arra a variánsra jellemző mutáció jelen van a mintában. Ez szakmailag egy árnyalatnyi különbséget jelent.

Egy úgynevezett nukleinsav-szekvenálás kellett ahhoz, hogy a kutatók biztosan állíthassák, hogy a C.36.3 törzsről van szó, a kapott eredmény pedig beigazolta, hogy egy hazánkban eddig nem jelentett variánst fedeztek fel, amit elsőként Thaiföldön azonosítottak egyiptomi beutazók mintáiból, és világszerte július 24-ig 1403 pozitív mintában találták meg.

A variáns egyébként szerepel a WHO „Variant Under Monitoring” listáján, ahol a potenciálisan veszélyes variánsokat tartják nyilván.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik