Tudomány

Egy ölelkező szerelmespár ókori sírjára bukkantak

A Csilin Egyetem csapata egy több mint 1600 éves, az északi Vej-dinasztia (386-534) idejéből származó sírt tárt fel – írja az MTI. A nyughelyben egy egymást átölelő szerelmespárt temettek el, a sírt 2020-ban fedezték fel az észak-kínai Sanhszi tartományban fekvő Datongban.

A pár egy koporsóban feküdt.

A férfi karjaival átölelte a nő derekát, a nő pedig a férfi mellkasához simult, fejét a férfi vállára hajtva.

A kutatók egy ezüstgyűrűt is találtak a nő bal kezének gyűrűsujján, ez elsősorban nem díszként szolgálhatott, hanem a szerelem vagy a házasság jele lehetett.

XINHUA / Xinhua via AFP

A maradványok elemzése során a férfi jobb karján egy súlyos, nem gyógyult törést azonosítottak, míg a nő csontjai egészségesnek tűntek. A kutatók szerint a jelek arra utalnak, hogy mindketten öngyilkosságot követtek el.

Bár korábban már több, az északi Vej-dinasztia idejéből származó ölelkező párt is felfedeztek, a jó állapotban fennmaradt leletek meglehetősen ritkák. A mostani maradványok segíthetnek jobban megérteni, hogy a korabeliek miként viszonyultak az élethez, a halálhoz és a szerelemhez.

Az északi Vej-dinasztia idején a térséget több etnikai csoport lakta, a periódus a pluralista etika felemelkedését és elterjedését támogatta. Az ősi Datong régió a különböző kultúrák nagy olvasztótégelye volt, ahol a vágyakozás és a szerelem kultusza virágzott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik