Tudomány

Agyevő amőba fertőzött meg egy amerikai fiút

Ritka, igen súlyos betegség alakult ki egy észak-kaliforniai fiúnál, miután egy édesvízi tóban úszott – írja a Live Science. A tízévesnél fiatalabb gyermek Tehama megyében él, a helyi egészségügyi hivatal szerint a fiúnál egy, a Naegleria fowleri amőba által okozott agyfertőzés, primer amőbás meningoenkefalitisz (PAM) jelentkezett. A veszélyes faj édesvizekben, így tavakban és folyókban fordul elő.

PAM rendkívül kevésszer alakul ki, Kaliforniában 1971 óta csupán tíz esetet dokumentáltak. Fertőzés akkor jöhet létre, amikor az amőba bejut az orrba – a szájon át történő bekerülés nem okoz gondot. Amennyiben a kórokozó az orrból az agyba jut, elkezdi károsítani a szöveteket, ezért is nevezik a fajt agyevő amőbának.

Bár a fertőzések ritkák, ha kialakul a betegség, szinte biztosan halállal végződik.

A túlélési arány kevesebb mint 3 százalék, ezekben az esetekben a fertőzés gyakran maradandó károsodással jár. Azt nem tudni, hogy mi segítheti a túlélést, de a szakértők arra gyanakodnak, hogy a korai észlelés, illetve a miltefozin kísérleti gyógyszer és egyéb agresszív terápiák alkalmazása javíthatja az esélyeket.

KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A Tehama megyei egészségügyi hivatal szerint az egyetlen módszer a fertőzés megelőzésére az édesvizek elkerülése. Ha az ember nem teszi a fejét a víz alá, vagy orrcsipeszt használ, azzal tovább csökkentheti a kockázatot. A fiú állapotáról a hatóságok nem közöltek további részleteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik