Tudomány

Perseidák: éjféltől láthatjuk a legtöbb hullócsillagot

A Perseidák meteorraj idézi elő az év egyik legszebb és legismertebb csillaghullását: rengeteg meteor érkezik ilyenkor, nyáron ráadásul általában az időjárás is kedvező. A raj minden évben július közepén éri el a Földet, és egészen augusztus második feléig megfigyelhető.

A csúcs augusztus közepére szokott esni, a maximum ezúttal 11. és 13. között zajlik.

A legtöbb meteort 13-án, az éjfélt követő órákban, hajnal előtt láthatjuk.

Meteorhullások akkor jelentkeznek, amikor bolygónk áthalad egy aszteroida vagy egy üstökös törmeléksávján. A légkörbe belépő kisebb-nagyobb szemcsék felhevülnek, majd elégnek, ez pedig fényjelenségekkel jár. A Perseidák a 109P/Swift-Tuttle üstökös törmelékeiből állnak.

Westend61 / Getty Images

Idén a holdfény miatt nem kell aggódnunk, a felhők viszont zavarhatják a kilátást. Megfelelő viszonyok között óránként akár 60 hullócsillagot is láthatunk, igaz, a fényszennyezettebb területeken, így a nagyvárosokban ennél jóval kevesebb meteorra számíthatunk.

A Perseidák látszólag névadójuk, a Perseus csillagkép felől érkeznek, de bárhol feltűnhetnek, sok esetben pedig csoportosan érkeznek. Az igazán jó élményhez fontos, hogy elvonuljunk a fényszennyezéstől. Az emberi szemnek nagyjából 20 percre van szüksége ahhoz, hogy megszokja a sötétet, fontos azonban, hogy a megfigyelés alatt még a telefonunkra se nézzünk rá, a fény ugyanis elvakíthatja az embert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik