Tudomány

Indítás közben semmisült meg egy indiai rakéta

Kudarccal végződött 2021 első indiai rakétafelbocsátása – írja a Space.com. A rakéta az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) új Föld-figyelő műholdját állította volna pályára, az űreszköz magyar idő szerint csütörtök 02:13-kor indult.

2017 óta ez volt az első alkalom, amikor felbocsátás közben hibásodott meg egy indiai rakéta. A probléma nagyjából hat perccel azt követően jelentkezett, hogy a Geosynchronous Satellite Launch Vehicle begyújtotta harmadik, kriogenikus fokozatát.

A meghibásodással az EOS-03 műhold is elveszett.

A szerkezetnek legalább tíz éven át kellett volna küldetést teljesítenie, missziója alatt közel valós idejű képeket szolgáltatott volna Indiáról. A hasonló felvételek a katasztrófavédelem mellett a mezőgazdaság és az erdészet munkáját is segíthetik.

ARUN SANKAR / AFP

Az ISRO zsinórban 14 alkalommal bocsátott fel sikeresen rakétát, utoljára 2017-ben, egy másik típussal, a Polar Satellite Launch Vehicle-lel adódtak problémák. Az elmúlt egy év nem volt könnyű az indiai űrprogram számára, a pandémia az űrtevékenységre is hatással volt, több missziót el kellett halasztani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik