Tudomány

Női ruhákban, karddal temették el a középkori férfit

Egy új vizsgálat alapján a kora középkori Finnországban a nem bináris személyek nemcsak elfogadottak voltak, hanem közösségük tisztelt tagjai is lehettek – írja a The Guardian. A szakértők egy ezeréves sírból előkerült leleteket elemeztek, a nyughely értelmezése körül az évek során komoly vita bontakozott ki.

A sírt 1968-ban találták meg a dél-finnországi Suontaka Vesitorninmäkinél. A nyughelyben olyan ékszereket és ruhamaradványokat fedeztek fel, amelyek arra utaltak, hogy a sírban egy nő feküdt. A lelőhelyen viszont egy markolat nélküli kard is előkerült – egy másik, díszesebb fegyvert is találtak, ezt feltételezhetően később helyezték el itt. A kard felfedezése meglepő volt, hiszen a fegyvert jellemzően férfiakkal együtt temették el.

Az ellentmondás feloldására két népszerűbb magyarázat is született. Az egyik szerint a suontakai sírban egy nőt és egy férfit is eltemettek, a másik alapján pedig a nyughely egy harcos nő számára készült.

Veronika Paschenko

A friss tanulmányban a szerzők egy harmadik hipotézist mutatnak be. Ulla Moilanen, a Turkui Egyetem munkatársa és kollégái DNS-vizsgálatot folytattak, és arra jutottak, hogy a nyughelyben egyetlen személy feküdt.

A kutatók szerint az illető Klinefelter-szindrómában szenvedhetett.

A kromoszómarendellenesség miatt az érintett férfiaknál legalább egy plusz X kromoszóma jelenik meg. Ez heresorvadást, terméketlenséget és kissé nőies testalkatot okozhat. A Klinefelter-szindróma 660 férfiból nagyjából egyet érint, de az enyhe tünetek miatt sokszor azonosítatlan marad.

Moilanenék kis mintával dolgoztak, de az adatok így is a rendellenességre utaltak. Elképzelhető, hogy a sírban nyugvó személy esetében a Klinefelter-szindróma egyértelműen megmutatkozott, és bár szigorúan biológiai értelemben férfi volt, a hagyományos nemi besorolásokon kívül esett. A nyughelyből előkerült leletek ennek ellenére azt mutatják, hogy az elhunyt közössége megbecsült tagja volt. Lehetséges, hogy ennek hátterében főként az állt, hogy az érintett eleve előkelő családból származott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik