Tudomány

Hatalmas sárkány maradványaira bukkantak

Egy új tanulmányban Timothy Richards, a Queenslandi Egyetem munkatársa és kollégái a pteroszauruszok egy új faját mutatják be – írja a ScienceAlert. A lándzsaszerű szájjal rendelkező állat a mai Ausztrália északkeleti részén élt 110 millió éve, szárnyfesztávolsága 7 méter volt. A faj a legnagyobb pteroszaurusz, amelyet Ausztráliában valaha találtak, felfedezése pedig hozzájárulhat ezen csoport sokszínűségének megismeréséhez.

A most felfedezett állat, a Thapunngaka shawi egy valódi sárkány volt.

Richards szerint a faj igen kegyetlen lehetett, és komoly fenyegetést jelentett a kisebb dinoszauruszokra.

Adobe stock

Ausztráliában a pteroszauruszok maradványai meglehetősen ritkán kerülnek elő., eddig csak mintegy 20 példányt találtak a kontinensen. A most azonosított fajt alsó állkapcsa alapján írták le, az állatot a helyi wanamara őslakosok nyelve alapján nevezték el – a thapun lándzsát, a ngaka pedig szájat jelent. A shawi Len Shaw-ra, a kövület felfedezőjére utal.

A szakértők szerint a ragadozó koponyája 1 méter hosszú lehetett, szájában pedig 40 fog sorakozott. A pteroszaurusz az Eromanga-beltenger felett repülve halakkal táplálkozhatott, de egyéb élőlényeket is elejthetett. Az állat állkapcsának alján egy csonttaréj húzódott, ez talán a repülést segítette. A kutatók éppen ezen kinövés alapján tudtak becslést adni a faj méreteire.

A Thapunngaka shawi az Anhanguera nem harmadik legnagyobb képviselője volt. Ez azt jelenti, hogy a mai Ausztrália pteroszauruszai méretben felvették a versenyt a világ más tájain előforduló rokonaikkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik