Tudomány

Több száz éves hajó roncsára bukkantak

Páratlanul jó állapotban konzerválódott hajóroncsra bukkantak tavaly a Finn-öbölben – írja az MTI. Az idei feltárásokon a szakembereknek sikerült megállapítaniuk, hogy a fleute típusú hajót 1636-ban építették.

A finnországi Hanko-félsziget és az észtországi Hiiumaa szigete között felfedezett roncs mellett a búvárok találtak egy fardeszkát, amely a hajótat megerősítésére szolgált. Idén nyáron sikerült a tengerfenékből a fardeszkát kifordítani, arra vésve az 1636-os évszámra, illetve egy hattyú sziluettjére bukkantak, amely valószínűleg a hajó nevét jelképezi.

A búvárrégészek feladata nem volt könnyű, hiszen minden merülésnél 20 percre korlátozódtak a feltárási munkálatok, egy nap pedig csak egy merülést tudtak elvégezni.

A hajót a fardeszkán lévő vésések alapján azonosították.

Nikla Eriksson, a Stockholmi Egyetem munkatársa szerint korábban is előkerültek már fardeszkadarabok hasonló feltárásokon, de ez az első alkalom, amikor azon a hajó minden információját megtalálták. A kutató hozzátette, részletesebb vizsgálatokkal megtalálhatják a hajó otthonára utaló címert is.

ultramarinfoto / Getty Images Illusztráció.

Jouni Polkko, a búvárégészek egyike szerint valószínűleg soha nem derül ki, miért süllyedt el a hajó, amelynek a fedélzetén találtak kézzel működtetett vízpumpákat. Úgy tűnik, hogy a személyzetnek nem volt ideje elég gyorsan kipumpálni a vizet a süllyedő hajóból.

A fleute egy háromárbócos vitorlás volt, amelyet holland kereskedők használtak a 17-18. században. A Balti-tengeren ezeken a hajókon nem voltak fegyverek, hogy minél több rakományt szállíthassanak a lehető legkisebb legénységgel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik