Tudomány

Hatalmas tűzgömb jelent meg Amerika felett

Látványos tűzgömböt figyeltek meg Észak-Texas felett helyi idő szerint július 25-én éjszaka – írja a Live Science.

Az Amerikai Meteortársaság szerint az eseményt kísérő fényt és hangrobbanást több százan észlelték, a szervezethez 213 bejelentés érkezett.

Voltak, akik Oklahoma, Missouri, Arkansas és Louisiana területénről is látták az eseményt, többen videót is készítettek. A felvételeken az látható, hogy a fényes objektum néhány másodpercen át zuhan, a szemtanúk többsége szerint a jelenség 3-4 másodpercig tartott.

 

A tűzgömb olyan meteor, amelynek fényessége eléri, vagy meghaladja a Vénusz fényességét. Ilyen típusú objektumokat világszerte szoktak látni. Amennyiben a meteor a légkörben fel is robban, bolidáról beszélünk. A tűzgömbök törmelékei esetenként a felszínt is elérhetik.

Naponta rengeteg meteor lép be az atmoszférába, a többségük azonban apró, nappal érkezik, vagy lakatlan terület, például az óceán felett éri el a Földet, ezért azonosítatlan marad. Hasonlóan látványos eseményekről kifejezetten ritkán készül videó, igaz, ahogy világszerte nő a kamerák száma, úgy emelkedik a jól dokumentált tűzgömböké is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik