Hatékony a Pfizer vakcinája a terhes nőknél

Lényegesen kevesebb volt a fertőzött az oltottak között egy izraeli kutatás szerint.
Kapcsolódó cikkek

A JAMA tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a BNT162b2 kódjelű, Pfizer és BioNTech által kifejlesztett mRNS-vakcina hatékonyan csökkentette a koronavírus-fertőzés esélyét terhes nőknél. Az egyik első nagy résztvevőszámos, retrospektív kohorsz vizsgálat azt mutatta ki, hogy a 15 060 izraeli terhes nő esetében

a vakcina statisztikailag szignifikánsan csökkentette a fertőzés esélyét.

A kutatáshoz 7530 teljesen vakcinázott és 7530 oltatlan terhes nő adatait vizsgálták meg, a résztvevők korának átlaga 31 év volt. A visszakövetés idejének átlaga 37 nap volt (21-54 nap egészen pontosan). 118 fertőzés volt a beoltott csoportban, 202 az oltatlanban, az első csoportban 83,8%-nak voltak tünetei is, míg a második csoportban ez az arány 83,2% volt – itt nincs szignifikáns különbség. A 28-70. utánkövetéses napokban 10 vakcinázott fertőzöttet, és 46 oltatlan fertőzöttet találtak.

A fertőződés veszélye 0,33% volt a vakcinázott csoportban, az oltatlanok körében pedig  1,64%. Minden más faktorra kiegyenlítve ez 0,22-es veszélyességi arányt mutatott. 68 személy jelentett mellékhatásokat, egyik sem volt súlyos.

Az eredmények azt mutatják, hogy a Pfizer vakcinája hatásos a fertőződés megakadályozásában, hiszen majdnem feleannyi vakcinázott kismama kapta el a koronavírust, mint oltatlan. A tünetekben és a mellékhatásokban azonban nem volt a két csoport között komoly különbség.

A szakértők megjegyezték, hogy a kutatásnak lehetnek határai a kutatásmódszertan miatt, azaz nem duplavak kontrollált kutatást végeztek, csupán retrospektív elemzéseket.