Tudomány

Kezdődik az év leglátványosabb meteorhullása

Hamarosan kezdődik az év egyik leglátványosabb és legismertebb meteorhullása – írja a CBS News. A Perseidák minden évben nagyjából július 14. és augusztus 24. között aktívak, a csúcs augusztus közepére esik.

A maximum idén augusztus 11-13. között lesz.

Megfelelő viszonyok között ekkor óránként akár száz fényjelenséget is láthatunk.

A Perseidák érkezését sokan az év leglátványosabb meteorhullásának tartják. Ennek oka részben az, hogy sok más izgalmas meteoreső hidegebb hónapokban zajlik, amikor az ember kevesebb időt tölt éjszaka a szabadban.

tdubphoto / Getty Images

Meteorhullások akkor alakulnak ki, amikor a Föld áthalad egy üstökös vagy aszteroida törmeléksávján. A légkörbe belépő apró darabkák megsemmisülnek, és fényjelenségeket alakítanak ki. A mostani meteorrajt a 109P/Swift-Tuttle üstökös hozza létre, az objektumot 1862-ben fedezték fel.

A Perseidák látszólag a Perseus csillagkép felől érkeznek, de az égbolton bárhol feltűnhetnek. A megfigyeléshez érdemes a fényszennyezéstől elvonulni. A szemnek nagyjából 20 percre van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodjon a sötéthez, fontos azonban, hogy a megfigyelés alatt még a telefonunkra se nézzünk rá, a fény ugyanis elvakíthatja az embert.

Ajánlott videó