Tudomány

Van, akinek 60 fölött is olyan az agya, mint egy 25 évesé

Az öregedés hatásai az agyban is megfigyelhetőek, akadnak azonban olyanok, akiknél az elváltozások idős korban sem jelentkeznek. Az úgynevezett szuperöregedőknél a memória sokkal jobb marad, mint a többi hasonló korú személynél.

Egy friss tanulmány magyarázatot adhat a jelenségre – írja az IFLScience.

Az MRI-vel készült felvételek azt mutatják, hogy az átlagosan 67 éves szuperöregedők agya nagyon hasonlít a 25 évesekére.

Dr. Alexandra Touroutoglou, a Massachusettsi Általános Kórház munkatársa és a csapat tagja szerint ez az első alkalom, amikor képeket készítettek a szuperöregedők agyának működéséről, miközben új dolgokat tanulnak, vagy visszaemlékeznek. Úgy tűnik, hogy agyszerkezetük és neurális hálózataiknak kapcsolódása sokban emlékeztetnek a fiatal felnőttekére.

Marko Geber / Getty Images

A kutatók 40 65 évnél idősebb és 41 nagyjából 25 éves embert vizsgáltak. Az alanyoknak memóriatesztet kellett elvégezniük, miközben fMRI-vel elemezték agyukat. A kísérletben arcokat vagy helyszíneket, illetve a hozzájuk kapcsolt melléknevet kellett megjegyezniük.

Dr. Yuta Katsumi, a Massachusettsi Általános Kórház szakértője szerint a vizuális cortexben található egy neuroncsoport, amely szelektíven vesz részt a különböző típusú képek, például az arcok és a házak feldolgozásában. Az öregedés hatására a kategóriák válogatásának képessége gyengül, a szuperöregedőknél viszont más a helyzet. Azt nem tudni, hogy náluk a képesség születéstől jelen van, vagy valami később kompenzálja az agy átalakulását. Korábbi vizsgálatok mindenesetre már felfedték, hogy a memória ezen része fejleszthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik