Tudomány

Élőben nézhetjük vasárnap, ahogy egy milliárdos az űrbe utazik

Don EMMERT / AFP
Don EMMERT / AFP

A Virgin Galactic élőben közvetíti majd, ahogy a cég alapítója, Richard Branson július 11-én űrutazásra indul – írja a Space.com. A 70 éves milliárdost és társait szállító VSS Unity rakétarendszer az új-mexikói Truth or Consequences közelében fekvő állomásról fog elindulni, a felbocsátást magyar idő szerint 16:00-kor kezdik el közvetíteni.

A repülés pontos menetrendje még nem ismert. A rakétarendszer a VMS Eve űrrepülőt 15 ezer méteres magasságba juttatja majd, innen a gép egyedül kezdi meg a szuborbitális repülést. A Unity és az Eve is vissza fognak térni a felbocsátás helyszínére, hogy később ismét használhassák őket.

A Unity korábbi repülései alapján Branson útja nagyjából 90 percig tart majd, a „súlytalanságot” pedig közel négy percen át fogják érezni az utasok.

A milliárdossal tart majd Beth Moses, a Virgin Galactic vezető asztronauta-oktatója, Colin Bennett, a cég vezető üzemeltetési mérnöke, illetve Sirisha Bandla, a vállalat kormányzati ügyekért és kutatásokért felelős alelnöke. A Unityt Dave Mackay és Michael Masucci, az Eve-et pedig C.J. Sturckow és Kelly Latimer fogják vezetni.

Ha minden a tervek szerint alakul, Branson kilenc nappal előbb érheti el az űrt, mint vetélytársa, a Blue Origint alapító Jeff Bezos. Az amerikai üzletemben július 20-án indulhat el a New Shepard fedélzetén, volt, aki 28 millió dollárt fizetett, hogy részt vehessen Bezos útján.

Kapcsolódó
Valaki nyolcmilliárd forintot fizet, hogy felmehessen Jeff Bezossal az űrbe
28 millió dolláros ajánlatot tett egy névtelen licitáló.

Valójában nem teljesen egyértelmű, hogy Branson eléri-e majd az űrt. Sok szakértő szerint a világűr határa a mintegy 100 kilométer magasan húzódó Kármán-vonalnál kezdődik, a NASA, az amerikai hadsereg és a Szövetségi Légi Irányítás viszont 80 kilométernél jelölte ki az űr peremét. Utóbbi határt a VSS Unity már három emberes teszt során is átlépte.

A Virgin Galactic 2004-es alapítása óta azon dolgozik, hogy turistákat juttasson az űrbe. A négy évvel korábban létrehozott Blue Originnak is hasonló a célja, de más szervezetek is próbálják fellendíteni az űrturizmust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik