Lehűl és összehúzódik a felső légkör a klímaváltozás miatt

Akár több űrszemét is lehet a vége, ha ezek a folyamatok folytatódnak.
Kapcsolódó cikkek

A mezoszféra sokkal vékonyabb, mint a légkörnek az a része, ami minket is elér, éppen ezért máshogy reagál az üvegházhatású gázok mennyiségének növekedésére. A Hampton Egyetem szakértői most megvizsgálták, mi a különbség a troposzféra és a mezoszféra között a globális felmelegedésre adott reakció szempontjából, és azt találták, hogy utóbbi nem melegszik, hanem lehűl – írja a SciTech Daily.

Az alsó légkör van olyan sűrű, hogy az egymáshoz közel elhelyezkedő molekulák csapdába ejtik a hőt, ami fel tudja melegíteni a levegőt. A sokkal ritkább mezoszférában azonban nem ez a helyzet. Mivel a szén-dioxid hőt bocsát ki, és molekulákhoz kötődik, a ritkább mezoszférában több hő veszik el – éppen ez az oka annak, hogy nem melegszik, hanem lehűl. Ezzel együtt össze is húzódik, mivel ha a levegő lehűl, a mélyhűtőbe tett lufihoz hasonlóan csökken a mérete is.

A mostani kutatás segítségével modellezhetők a mezoszférában lezajló bonyolult folyamatok. 

Bár a mezoszféra közvetlenül nem befolyásolja az emberek életét, hiszen a felszíntől számítva 50-80/85 kilométerig terjedő levegőréteg, alatta a sztratoszféra, felette a termoszféra található. A mezoszférában a levegő hőmérséklete ismét csökken, legfelső rétege a légkör leghidegebb része, ahol a hőmérséklet −120 Celsius-fokig süllyed. Ha ez a réteg összehúzódik, az a felsőbb rétegekre is hat, ami akár több űrszemetet is bevonzhat a bolygónk körüli pályára.