Tudomány

Magányosan keringő bolygókat találhattak

Egy friss tanulmányban azt írják, szabadon, csillag nélkül keringő exobolygókat találhattak a Tejútrendszerben – számol be az angol Királyi Csillagászati Társaság oldala. Iain McDonald, a Manchesteri Egyetem munkatársa és kollégái négy olyan égitestet is felfedezhettek, melyeknek a Földhöz hasonló tömege lehet.

A szakértők a Kepler űrtávcső 2016-ban gyűjtött adatait elemezték. Az űreszköz az érintett két hónapos periódusban a galaxis közepének környékén található több millió csillagot figyelte meg, miközben gravitációs mikrolencséket keresett. A csapat összesen 27 jelöltre bukkant, ezek közül többet már korábban is láttak az adatok között, négy viszont teljesen újnak számít. A kutatók szerint ezek Föld-szerű objektumok lehetnek.

Mivel a jelek rövidebbek annál, mint ami egy gazdacsillagtól elvárható, a szakértők arra gyanakodnak, hogy magányosan keringő bolygókra bukkantak.

Az égitestek eredetileg talán egy csillagnál alakultak ki, de utóbb kilökődtek a rendszerből.

Artur Debat / Getty Images

Gravitációs mikrolencséről akkor beszélünk, amikor egy távoli fényforrás, így egy csillag előtt elhaladó sötét égitest, például egy bolygó rövid időre, néhány órára vagy napra fókuszálja a fényforrás fényét. A jelenséget már Albert Einstein is megjósolta 85 évvel ezelőtt.

A Keplert alapvetően nem úgy tervezték, hogy a mikrolencsék segítségével találja meg az exobolygókat, és nem is arra, hogy a Tejútrendszer belső, sűrű csillagpopulációit vizsgálja. Éppen ezért információi elemzéséhez új módszerek kellettek. Iain szerint nagyjából annyira volt nehéz dolguk, mintha egy szentjánosbogarat próbáltak volna megtalálni egy telefonnal az autópálya közepén, egyetlen villanás alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik