Tudomány

Hatalmas napkitörést észleltek

Science Photo Library - SCIEPRO / Getty Images
Science Photo Library - SCIEPRO / Getty Images

Hatalmas napkitörést észleltek július 3-án – írja a Space.com.

2017 óta nem dokumentáltak hasonló erejű flert.

Az esemény az AR2838 jelű napfoltnál történt magyar idő szerint szombat délután. Az Egyesült Államok Űridőjárás-előrejelző Központjának (SWPC) adatai alapján az aktivitás X1 osztályú volt, a kitörés rövid rádiózavarokat okozott a Földön. A flert a NASA Solar Dynamics Observatory műholdja is megfigyelte, az űreszköz szemszögéből nézve a kitörés csillagunk jobb oldalán történt.

Az X osztályú flerek a Nap legerősebb kitörései. Ha egy esemény épp bolygónk irányában történik, az aktivitás veszélyeztetheti az űrhajósokat és a műholdakat, de a földi elektromos hálózatokat is megzavarhatja. Az M osztályú flerek jóval enyhébbek, igaz, így is különösen látványos sarki fényeket képesek kialakítani.

Az AR2838 a Nap egy igen aktív régiója volt, amely péntekről szombatra virradóan alakult ki. A napfolt július 3-án délelőtt egy M2 osztályú kitörést is produkált, majd amilyen gyorsan létrejött, el is tűnt a szemünk elől: jelenleg a csillag túlsó oldalán van, és csak két hét múlva fordulhat ismét felénk.

A Nap tevékenysége egy 11 éves ciklust követ, amely aktívabb és csendesebb periódusokból áll. A jelenlegi ciklus 2020-ban kezdődött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik