Tudomány

Jövő héten indulhat az űrbe Richard Branson angol milliárdos

Richard Branson angol milliárdos július 11-én repülhet a világűr peremére – írja a BBC-re hivatkozva az MTI. Branson cége, a Virgin Galactic által az Egyesült Államokban két évtizede fejlesztett Unity űrrepülőgép hátsó ülésén utazik majd. Az űrjármű 90 kilométeres magasságig fog feljutni, a fedélzetén utazók így kapnak pár percnyi ízelítőt a mikrogravitációból, és megnézhetik a Föld görbületét.

Branson kereskedelmi űrutazási szolgáltatást akar indítani, nagyjából 600-an már be is fizették az előleget az utazásra. A vállalkozó repülése azt jelenti, hogy ezek a jelentkezők igen közel kerülnek a menetjegy teljes árának, egyes esetekben 250 ezer font (102 millió forint) befizetéséhez.

„A világűr mindannyiunké.

Tizenhét év kutatás, fejlesztés és innováció után az új kereskedelmi űripar készen áll, hogy megnyissa az univerzumot az emberiségnek és teljesen megváltoztassa a világot

– mondta Branson.

Johannes EISELE / AFP

A Virgin Galactic múlt héten megkapta a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) engedélyét. Július 11-én nyílik lehetúség a repülésre, de a kedvezőtlen időjárási viszonyok vagy esetleges technikai hibák miatt még elhalaszthatják a felbocsátást.

Ha Branson missziója sikeres lesz, akkor megelőzi űrturisztikai riválisát, az Amazon-alapító Jeff Bezost. Az amerikai milliárdos, aki vagyona tetemes részét hobbijára, az űrtechnológiára fordította, július 20-át jelölte ki űrutazása napjául. Három embert hívott magával a New Sheperd fedélzetére: fivérét, egy jótékonysági árverés győztesét, illetve a 82 éves Wally Funk egykori pilótanőt.

Branson egyértelműen erre válaszul jelölte ki július 11-ét repülése napjául. Eredetileg ugyanis a járaton a Virgin Galactic négy alkalmazottja utazott volna, hogy teszteljék a kabin élményét a jövendőbeli turisták számára. A milliárdos csak ezután indult volna. Most ő lesz a négy tesztelő egyike Beth Moses, a Galactic vezető űrhajós oktatója, Colin Bennett vezető mérnök és Sirisha Bandla kormányzati ügyekért felelős alelnök mellett. A két pilóta Dave Mackay és Michael Masucci lesz.

A 2000-es években hét tehetős ember fizetett azért, hogy meglátogathassa a Nemzetközi Űrállomást. Az orosz űrügynökség által szervezett lehetőség azonban 2009-ben megszűnt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik