Tudomány

Sarki fényt fotóztak a Marson

Emirates Mars Mission
Emirates Mars Mission

Lenyűgöző képeket készített az Egyesült Arab Emírségek Mars-szondája, az Amal – írja az IFLScience. Az űreszköznek a Mars sarki fényét sikerült dokumentálnia. Bár a jelenséget szabad szemmel is látni lehetne, a sugárzás jelentős részét nem észleljük, ezért az Amal az elmúlt hónapokban ultraibolya spektrométerrel folytatott megfigyeléseket.

Az űrszonda 2021 februárjában állt pályára, fő küldetése az atmoszféra elemzése, illetve annak vizsgálata, hogy miként száradhatott ki az egykor vízben bővelkedő objektum. A most közzétette felvételek még a tudományos misszió hivatalos kezdete előtt, a műszerek tesztelése során születtek.

A Marson az aurorák három típusa alakul ki, ezek közül egy a nappali, a másik kettő pedig az éjszakai oldalon látható.

Utóbbiak közül az egyik csak napviharok alatt jelentkezik, és a bolygó nagy részén megfigyelhető – emiatt a Mars esetében a sarki fény valójában nem is igazán pontos kifejezés. A másik ezzel szemben nem csupán napviharok idején alakul ki, viszont csak a Mars bizonyos régióiban érzékelhető. Az Amal ezeket örökítette meg. A közelmúltban az űreszköz április 22-én, 23-án és május 6-én készített képeit tették közzé.

Emirates Mars Mission

A fényjelenségek máshogy keletkeznek a Marson, mint bolygónkon, éppen ezért különbözőek is a földi auroráktól. A Napból származó töltött részecskéket a Föld mágneses mezeje a pólusok felé tereli, ahol aztán interakcióba lépnek a légkörrel, kialakítva a látványos ragyogást.

A Marsnak ugyanakkor nincs mágneses tere, atmoszférája pedig igen vékony. A töltött részecskék így közvetlenül a légkörbe hatolnak, és a vörös bolygó nagy területein fényjelenséget hoznak létre. Az Amal által megfigyelt ragyogást ezzel szemben foltokban elhelyezkedő mágneses kőzetek idézik elő, ahogy találkoznak velük a részecské.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik