Tudomány

Új felfedezés írhatja át az emberi evolúció történetét

Új tanulmányok alapján egy korábban ismeretlen emberfajtól származhat az a mintegy 146 ezer éves koponya, amelyet közel 90 éve fedeztek fel Kínában – írja a BBC-re hivatkozva az MTI. A kutatók szerint a faj a modern ember legközelebbi evolúciós rokona lehetett, közelebbi, mint a neandervölgyi.

A Homo nem eddig fellelt koponyafosszíliái között ez a legnagyobb, a fajnak a kutatók a Homo longi, azaz sárkányember nevet adták. A csoport mintegy 146 ezer éve élt Kelet-Ázsiában.

A leletet 1933-ban találta meg egy munkás egy híd építésekor az észak-kínai Hejlungcsiang tartományban fekvő Harbinban. A férfi elrejtette a különleges maradványt, és csak halála előtt árulta el létét hozzátartozóinak. Ők hívták fel a szakértők figyelmét a kövületre.

Chris Stringer, a Londoni Természettudományi Múzeum munkatársa és az egyik tanulmány társszerzője szerint ez az egyik legfontosabb felfedezés az emberi fosszíliákkal kapcsolatban. Mint mondta, a sárkányember az emberiség egy külön ágát alkotta, a vonalból nem fejlődött ki a modern ember, ehelyett több százezer év után kihalt.

A kutatók szerint a felfedezés átírhatja az emberi evolúció történetet.

Elemzésük alapján a faj jóval szorosabb rokonságban állt a modern emberrel, mint a neandervölgyi. „Rég elveszett testvérvonalunkat találtuk meg” – mondta Ni Hszi-jün, a Kínai Tudományos Akadémia professzora.

Chuang Zhao

A koponya hatalmas az emberi fajokhoz tartozó átlagos méretű koponyákhoz képest, agya viszont nagyjából hasonló méretű. A sárkányembernek nagy, szinte négyzet alakú szemgödre volt, sűrű szemöldöke, széles szája és hatalmas fogai.

Ez az egyik legteljesebb ősi emberi kövület, amelyet valaha azonosítottak. A szakértők szerint a lelet egy 50 év körüli férfitól származhat, aki erős testalkatú lehetett. Életmódja nem ismert, mivel a koponyát elhozták megtalálási helyéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik