Tudomány

Szellemkezet fotózott a NASA űrtávcsöve

NASA/SAO/NCSU/Borkowski et al.
NASA/SAO/NCSU/Borkowski et al.

Különleges kép, illetve animáció készült a NASA Chandra űrtávcsövének adatai alapján – írja az IFLScience. A felvételen egy felrobbant szupernóva anyagának mozgása vehető ki. A szakértők 2004-ben, 2008-ban, 2017-ben és 2018-ban begyűjtött információkat használtak fel a kép létrehozásához.

A felvételen egy kísérteties, kézszerű anyaghalmaz látható, amint eltalál egy kozmikus gázból álló vörös falat.

Az egyik „ujjbegynél” a lökéshullám mozgását is bemutatják. A robbanás 14,5 millió kilométer per órával terjed, miközben a megsemmisült csillag maradványainak egy része lemarad.

A szellemkézről, azaz az MSH 15-52-ről szóló tanulmány alapján a lökéshullám rengeteget lassult az elmúlt években. Ennek hátterében valószínűleg az RCW 89 jelű gázfelhő áll, amelynek nekiütközik. Az MSH 15-52 először alacsony sűrűségű közegben haladhatott, amely akkor alakult ki, amikor a szupernóvát létrehozó csillag levetette külső rétegét. Amikor a törmelék az RCW 89-nek csapódott, lelassult.

A szupernóva fénye a számítások alapján mintegy 1700 éve érte el a Földet, csillagászati szempontból a MSH 15-52 egy rendkívül fiatal szupernóva-maradvány. Amikor a csillag felrobbant, egy gyorsan forgó neutroncsillagot, egy úgynevezett pulzárt hagyott hátra. A rendkívül sűrű, szélsőségesen erős mágneses mezejű objektum alakította ki a szellemkezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik