Tudomány

Egyetlen hét alatt tűnt el egy hatalmas antarktiszi tó

Titokzatos körülmények között, meglehetősen gyorsan tűnt el egy hatalmas, az Erie-tónál is több vizet tartalmazó antarktiszi tó – írja az IFLScience.

A szakértők műholdas felvételek segítségével követhették nyomon, ahogy 2019-ben kevesebb mint egy hét alatt átszivárog a 600-750 millió köbméter víz az alatta lévő jégselfen.

Az egykori tó helyén csak egy kráter maradt a jégben.

Bár a kutatók nem tudják pontosan, miért tűnt el ilyen hirtelen a víz, bemutatnak egy lehetséges magyarázatot. A szakértők úgy gondolják, hogy a nagy nyomás hatására megrepedt a jégselfben lévő tófenék, a víz pedig gyorsan elkezdett szivárogni. Roland Warner, a Tasmaniai Egyetem glaciológusa és a tanulmány vezető szerzője szerint a jelenséget hidraulikus törésnek nevezik.

Holger Leue / Getty Images

Az Indiai-óceán irányába lógó Amery-jégself az Antarktisz harmadik legnagyobb selfjege, melynek vastagsága helyenként az 1800 métert is eléri. A tó az Amery-jégself egy olyan régiójában feküdt, ahol a jégtakaró 1400 méteres. Nem ez az első alkalom, amikor egy selfjégen található tó a hidraulikus törés révén tűnik el, a kutatók most több olyan jégselfet is találtak, ahol hasonló folyamat kezdődhet.

Mivel az olvadékvízből álló tavak miatt összeomolhatnak a jégselfek, vizsgálatuk rendkívül fontos. Bár a tengerbe nyúló selfjegek zsugorodása önmagában nem járul hozzá a tengerszint emelkedéséhez, eltűnésükkel sérülékenyebbé válnak a belső, veszélyes jégtömegek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik