Tudomány

Kihalt embercsoportra bukkantak

Új, kihalt embertípust azonosítottak Izraelben – írja az MTI. A neser-ramlai ember maradványait Ramla közelében találták meg, a szakértők szerint ősi rokonunk több százezer évig élt a térségben, és számos további terület felé szétszóródott Spanyolországtól Kelet-Ázsiáig. A felfedezésről két tanulmány született, melyek itt és itt olvashatóak, az egyik publikáció a neser-ramlai emberrel, a másik pedig kőeszközeivel foglalkozik.

Az embertípus korábbi leletek alapján már 400 ezer évvel ezelőtt megjelenhetett a Közel-Keleten, és egészen 130 ezer évvel ezelőttig fennmarad. A szakemberek úgy vélik, hogy felfedezésük megválaszolhatja a neandervölgyiek eredetének kérdéseit, és rávilágít az eltérő emberi populációk közötti genetikus átfedésekre.

Avi Levin and Ilan Theiler, Sackler Faculty of Medicine, Tel Aviv University

A vizsgált csontokat nagyjából tíz évvel ezelőtt találták meg a Ben Gurion repülőtértől nem messze fekvő Neser gyárkomplexum mellett egy új kőbánya kialakításakor. A mély ásatási üregben számos kőeszközre, állatcsontra, illetve emberi maradványra, két koponyacsontra és egy szinte teljes, két fogat tartalmazó állcsontra bukkantak. A leletek megközelítőleg 130 ezer évesek, elemzésük hosszú ideig tartott.

Az antropológusok úgy vélik, hogy egy hiányzó csoportot fedeztek fel, amelynek fennmaradt kövületeit eddig tévesen a modern ember vagy a korai neandervölgyi leletei közé sorolták.

Eddig nem értették, miként jelenhettek meg újra és újra Európában a neandervölgyiek, miután többször is kipusztultak a jégkorszakok miatt. Az izraeli kutatók magyarázata szerint a Neser-Ramla a neandervölgyiek őshazája lehetett, és innen vándoroltak Európába, amikor az éghajlat ezt lehetővé tette.

Mostanáig az a klasszikus elképzelés uralkodott, miszerint Európában hosszú ideig neandervölgyiek, Afrikában pedig modern emberek éltek, középen pedig vákuum volt. Az új felfedezés megteremti a kapcsolatot a két embertípus között, és megmagyarázza a genetikai átfedéseket is.  A kutatók szerint a térség különböző embercsoportjai sokáig párhuzamosan léteztek egymás mellett, és genetikai, illetve kulturális kölcsönhatásban álltak egymással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik