Tudomány

Idegen fajok nézhették, hogyan fejlődik az emberiség

Egy friss tanulmány alapján az elmúlt néhány ezer évben legalább 1715 rendszerből nyílt tökéletes kilátás a Földre – írja a Live Science. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az érintett csillagok körül valahol megjelent az élet, és rendelkezett megfelelő technológiával, úgy az idegenek végignézhették, ahogy a Földön fejlődik a civilizáció. A rendszerek közül 313 a Föld tranzit zónában (ETZ) fekszik, innen kifejezetten jól megfigyelhették bolygónkat. Lisa Kaltenegger, a Cornell Egyetem csillagásza és kollégái szerint az elkövetkező 5 ezer évben további 319 csillag csatlakozhat a minket vizsgálni képesek rendszerek közé.

Az azonosított objektumok mind 326 fényéven belül fekszenek, 75 csillag kevesebb mint 100 fényévre található. A szakértők azért ebben a távolságban végezték a vizsgálatot, mert ez az Európai Űrügynökség Gaia űrtávcsövének fő célrégiója.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Kaltenegger szerint az emberiség nagyjából 100 éve kezdett el rádióhullámokat kibocsátani, jeleink így a legközelebbi 75 rendszerbe már el is érhettek. A kutató úgy véli, ezek a csillagok lehetnek a legizgalmasabb objektumok a SETI (földön kívüli intelligencia keresése) számára.

Ha az érintett rendszerekben van élet, és kifejlesztett a miénkhez hasonló csillagászati eszközöket, úgy képes lehet mérni bolygónkon az élet jeleit, például a légköri metán szintjét.

A szakértők hasonló módszerekkel keresik a földön kívüli élet nyomai a Naprendszeren kívüli bolygókon, az úgynevezett exobolygókon. A vizsgálat csak olyan égitestek esetében folytatható, ahol a bolygó elhalad saját csillaga és a Föld között. Kalteneggerék azt akarták kideríteni, hogy mennyi exobolygó láthatja hasonló módon a Földet.

A csapat a NASA TESS és a Gaia űrtávcső adatait kezdte el elemezni, a vizsgálat alapján jelenleg 1004 rendszerből látható bolygónk a környező 326 fényévről. A kutatók azt is felmérték, hogy az egyes csillagoknál meg lehetett-e egykor figyelni a Földet az elmúlt 5 ezer évben.

A 2034 azonosított rendszer közül hétben vannak bizonyítottan exobolygók, közéjük tartozik a TRAPPIST-1, amelyben hét Föld-szerű égitest is kering. A szakértők bíznak benne, hogy a tervek szerint idén induló James Webb űrtávcsővel jobban megismerhetik a rendszereket, és akár az élet nyomait is kimutathatják bennük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik