Tudomány

Ősi cápatámadás áldozatára bukkantak

J. Alyssa White, az Oxfordi Egyetem munkatársa és kollégái új tanulmányukban egy cápatámadás 3 ezer éves áldozatát mutatják be – számol be az EurekAlert.

A férfit a japán Szeto-beltengerben ölte meg egy cápa, a kutatók szerint a csontváz az emberek elleni cápatámadás legkorábbi közvetlen bizonyítéka.

White és kollégái egy ősi vadászó-gyűjtögető maradványait elemezték, a leletet a Kiotói Egyetemen őrzik. A Cukumónál feltárt csontokon súlyos sérülések láthatóak, a kutatókat megdöbbentette a férfi mintegy 790 mély sebe. További érdekesség, hogy az elhunyt a helyi közösség temetőjében kapott sírt.

Philip Waller / Getty Images

A régészeti maradványok körében ritka a dokumentált cápatámadás. A kutatók ezért a törvényszéki szakirodalmat, illetve George Burgesst, a Floridai Cápakutató Program szakértőjét hívták segítségül.

A vizsgálat eredményei alapján a férfi időszámítás előtt 1370 és 1010 között halt meg. A sérüléseinek eloszlása arról árulkodik, hogy a támadás idején még életben volt, a karján megfigyelhető sebesülések például védekezésre utalhatnak. Közössége valószínűleg nem sokkal halála után meg tudta szerezni holttestét, így el tudták temetni. A férfi jobb lába teljesen hiányzott, bal lábát pedig a testére helyezték.

A kutatók szerint egyértelmű, hogy az áldozattal egy cápa végzett. Egy lehetséges forgatókönyv, hogy a férfi épp társaival halászott, amikor a cápa elkapta, a többiek viszont ki tudták emelni a holttestét a vízből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik