Tudomány

A szakértők sem tudják, mi lehet a pokol kútjának mélyén

Jemen keleti részén, az ománi határ közelében fekszik egy különleges természetes formáció, a Barhúti kút – írja az AFP. A pokol kútjaként is ismert lyukat rengeteg legenda övezi, és a kutatók sem ismerik igazán.

Az El-Mahra kormányzóság sivatagos területén található Barhúti kút 30 méter széles, mélysége 100-250 méter lehet. A helyi szájhagyomány szerint a lyukat démonok börtöneként hozták létre, az elképzelésre pedig ráerősít a formációból áradó kellemetlen szag.

A szakértők sem tudják pontosan, hogy mi van a kút mélyén.

Szaláh Babhaír, a mahrai földtani és bányászati hivatal főigazgatója szerint sosem értek még el a legaljára, ahol nagyon kevés az oxigén, és nincs szellőzés. Mint mondta, eddig 50-60 méteres mélységig jutottak, és furcsa dolgokat tapasztaltak odabent.

AFP

A napfény nem világítja meg a kutat, így a peremről nem sokat látni, csak a ki- és berepülő madarakat. A helyi babona úgy tartja, hogy a formáció közelébe kerülő objektumokat beszippantja a mélység, a környék lakói közül többen még ma is tartanak a Barhúti kút rossz szellemeitől.

Babhaír szerint a lyuk több millió éves lehet. Ahhoz, hogy jobban megismerjék, további vizsgálatokra lesz szükség, melyeket hátráltat az országban dúló polgárháború.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik