Tudomány

Megmérték a Föld pulzusát

Egy új tanulmányban Michael Rampino, a New York Egyetem munkatársa és kollégái a Föld pulzusát mutatják be – írja az IFLScience. A kifejezés a legjelentősebb geológiai események ciklikusságára utal, oka pedig egyelőre ismeretlen.

A szakértők az elmúlt 260 millió év 89 jól ismert nagy geológiai történését vizsgálták. Az események közé tartoztak többek között a hatalmas vulkánkitörések, a tengerszint ingadozásai, illetve a tömegkihalások. Az eredmények alapján az érintett periódusban az események lazán csoportosultak tíz különböző időpontban, és 27,5 millió évenként egy-egy csúcsot alakítottak ki.

Úgy tűnik, az utolsó nagy geológiai átalakulások 7 millió éve zajlottak, ami azt jelenti, hogy egy 20 millió éves, nyugodtabb időszak vár a bolygóra.

Rampino szerint sok geológus úgy véli, hogy az ilyen események véletlenszerűen következnek be, adataik ugyanakkor statisztikailag bizonyítják a ciklikusság létezését.

Thamrongpat Theerathammakorn / EyeEm / Getty Images

Nem ez az első alkalom, amikor felvetették a szabályos ismétlődés lehetőségét. Az elmúlt évtizedekben egyes szakértők arra jutottak, hogy a ciklus 26-36 millió éves, az utóbbi idők tudományos fejlődése, például a radioizotópos kormeghatározás precízebbé válása viszont lehetővé tette az adatok pontosítását.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi szabályozza az ismétlődést. Rampinóék szerint az egyik lehetséges magyarázat, hogy a Föld belső dinamikája befolyásolja a globális lemezmozgásokat, illetve az éghajlatot. Egy másik lehetséges ok a bolygó Naprendszeren, illetve galaxison belüli keringése lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik