Tudomány

Hatalmas becsapódási krátert vizsgáltak

Egy új tanulmányban Annemarie Pickersgill, a Glasgow-i Egyetem munkatársa és kollégái a 24 kilométer széles bovtiskai kráter korát próbálják meghatározni – írja a Phys.org. A Boltiszk-kráterként is ismert mélyedést 2002-ben találták meg Ukrajnában, felfedezésekor úgy vélték, hogy nagyjából 65 millió éve, 2-5 ezer évvel a Chicxulub-kráter létrejötte előtt alakult ki.

A kutatók többsége szerint a Chicxulub-aszteroida hatására pusztultak ki a dinoszauruszok. A két becsapódás közelsége miatt egyes szakértők arra jutottak, hogy a két aszteroida együttesen hozta el a dinoszauruszok bukását.

Pickersgillék most a kráterből begyűjtött üledékmintákat elemezték, a csapat az argonizotópok alapján határozta meg a becsapódás időpontját. Az eredmények alapján az esemény mintegy 65,39 millió éve történt.

SCIEPRO / Getty Images

A kutatók montanai mintákat vizsgálva mérték fel a két becsapódás közötti időbeli különbséget. A szakértők szerint módszereik négyszer pontosabb eredményeket hoztak, mint az elmúlt évtizedekben használt eszközök.

Úgy tűnik, a bovtiskai becsapódás nem játszott szerepet a dinoszauruszok eltűnésében.

Az esemény közel egymillió évvel a Chicxulub-aszteroida érkezése után történt, ekkora a dinoszauruszok már kihaltak. A katasztrófa ennek ellenére komoly hatást gyakorolhatott a bolygóra, és valószínűleg megnehezítette a korábbi becsapódást követő helyreállást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik