Tudomány

Megtalálták minden idők legnagyobb szárazföldi emlősét

Egy hatalmas, orrszarvúra emlékeztető állat maradványaira bukkantak Kínában – írja a CNN. Deng Tao, a pekingi Gerinces Őslénytani és Paleoantropológiai Intézet munkatársa és kollégái szerint a 31 millió éves élőlény volt minden idők legnagyobb szárazföldi emlőse.

A Paraceratherium nem tagjai főként Ázsiában fordultak elő. A most felfedezett faj, a Paraceratherium linxiaense nevet kapta, az állat kövületeit 2015-ben találták meg. Deng szerint a fosszíliák jellemzően darabokban kerülnek elő, a faj koponyája és állkapcsa viszont igen teljes volt. A csapat a gerinc nyaki részét is megtalálta, a koponya kivételesen hosszú, 1 méteres.

A lelet az északnyugat-kínai Kanszu tartományban, Lincsiánál került elő. A genetikai elemzés alapján a maradványok egy korábban ismeretlen fajtól származnak.

A friss tanulmány alapján az állat 24 tonnásra, 7 méter magasra és 8 méter hosszúra nőtt meg.

Egy hím zsiráf ezzel szemben nagyjából 5,5 méter magas.

CHEN Yu

A Paraceratherium fajok nagyjából 34 millió éve jelentek meg, és Kína, Mongólia, Kazahsztán, Pakisztán, illetve Kelet-Európa területén terjedtek el. A most felfedezett faj a pakisztáni ágtól származik, ami azt jelenti, hogy az állatnak át kellett vándorolnia a Tibeti-fennsíkon. A korszakban a terület még alacsonyabban feküdhetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik