Tudomány

Hatalmas olajfoltokat figyeltek meg Korzikánál

Két hatalmas olajfolt közelítette meg Korzikát múlt héten – írja a CNN. A szennyeződést a francia haditengerészet észlelte péntek dél körül gyakorlatozás közben a kelet-korzikai Ventiseri közelében. Szombat reggelre a nehézolaj 35 kilométer hosszan terült el, és Aléria és Solenzara között sodródott.

A szakértők úgy vélik, hogy a szennyeződés tartályok kiürítése során került a környezetbe.

A foltok mérete alapján arra jutottak, hogy tisztításra lesz szükség, a szennyeződés természetes módon nem fog eltűnni. Christine Ribbe regionális szóvivő szombaton azt mondta, az egyik folt a parttól 800 méterre látható, az olaj pedig még aznap elérheti a szigetet. A közeli partokat lezárták, a szennyezett területen pedig felfüggesztették a halászatot.

Marine Nationale / AFP

Az AFP szerint Ribbe utóbb bejelentette, hogy az olaj elkezdett távolodni Korzikától. A szóvivő azt nyilatkozta, a foltok felbomlanak, a szennyeződés pedig 10 kilométerre került a szigettől, de továbbra is óvatosnak kell lenni, hiszen az áramlatok alakulásával változhat a helyzet. Egyelőre nem tudni, kik okozták a szennyezést, az ügy miatt vizsgálat indult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik