Tudomány

Extrém hőhullám tör hazánkra

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Folyamatosan melegszik az idő, szombaton egyes területeken 35-36 fokig emelkedik a hőmérséklet – hazánkban ez még a nyár legforróbb időszakában is bőven a „normális” felett van. Nemhogy június közepén.

Épphogy végre megkezdődött a valódi nyár, vasárnap egy hidegfront hozott lehűlést, és főleg az ország középső részére jelentős csapadékkal járó nagy viharokat. A front hétfőre átvonult felettünk a Fekete-tenger térsége felé, hatásából ma még annyit érzünk, hogy kicsivel „hűvösebb” az idő, vagyis országos átlagban legfeljebb 20-25 fokot mérhetünk.

Helyét egy Nyugat-Európa felett örvénylő anticiklon veszi át, ami előre láthatóan 20-áig okoz intenzív melegedést térségünkben

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Továbbra is az észak-déli irányú, úgynevezett meridionális áramlás a meghatározó, amely a télies tavaszt okozta az északi, sarkvidéki levegő áramoltatásával. Csakhogy most a gigantikus légköri hullám déli, „felszálló” ágába kerülünk, a délről érkező forróság egész messzire, Skandináviáig felhúzódik.

Extrém meleg jön

A gyakorlatban pedig itt, Magyarországon kedden kezdődik az idei év első hőhulláma, a napi maximumok szerdán lépik át a 30 fokot, és az éjszakai lehűlés is egyre kisebb lesz. A csúcs szombaton következik:

országos átlagban 32-35 fok várható, de helyenként 36 fokot is mérhetünk árnyékban.

A leghidegebb hajnali órákban is csak 20 fok köré süllyed a hőmérséklet, a napi középhőmérséklet elérheti a másodfokú, narancs színű figyelmeztetés szintjét. Mondhatjuk, hogy nyár van, meleg és kánikula, de ami a hét második felében vár ránk, hazánk klimatikus viszonyai szerint már extrém forróság.

A meteorológus kiemeli, hogy hazánkban 30 Celsius-fok feletti csúcsértékek július végén vagy augusztusban számítanak „normálisnak”. Akkor is csak pár napig, és a 35-36 fok már olyankor is szélsőségesen meleg.

Vasárnap hidegfront

Jelenleg a „pár napban” legalább bízhatunk, az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint ugyanis vasárnap délután, este egy hidegfront hoz enyhülést. A jövő héten átlagosnak mondható 23-28 fokra számíthatunk, ám a gyakori záporok, zivatarok miatt sok helyen fülledt lesz az idő. Kiterjedt csapadékzóna érkezése nem látszik, a hirtelen viharok valószínűsége az ország északkeleti tájain a legesélyesebb.

A jövő csütörtöktől viszont ismét egy anticiklon veszi át az irányítást, a nyugati, északnyugati áramlással beáll a kiszámíthatóbb időjárást és kevés szélsőséget hozó nyugat-keleti, úgynevezett zonális áramlás.

Ettől kezdve száraznak ígérkezik a folytatás, 25-31 fokos maximumok várhatók június végéig, komolyabb hőhullám visszatérése a hónap folyamán még nem látszik. A jelenlegi modellszámítások alapján július második hetétől látszanak ismét izgalmas fejlemények, pontosabban őrült változékonyság: néhány napon belül negatív és pozitív hőmérsékleti rekordok is megdőlhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik