Tudomány

Szinte teljesen ép ezeréves tojásra bukkantak

Egy ezeréves tyúktojást találtak Izraelben – írja a The Jerusalem Postra hivatkozva az MTI. A szinte teljesen ép tojás a világon eddig talált egyik legősibb ilyen lelet. A tojás héja kicsit megrepedt, a fehérje kifolyt belőle, de a sárgájának egy része konzerválódott, és alkalmas lehet a genetikai vizsgálatokra. Az ásatás során három csontból készült figurát is azonosítottak.

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) kutatói az ország földközi-tengeri tengerpartjának déli szakaszánál, a Javnében folyó ásatásokon bukkantak a különleges maradványra. Pery Gal, a csapat tagja szerint noha már korábban is találtak tojáshéjmaradványokat, többek közt Jeruzsálemben, Caesareában és Apollóniában, de a törékeny tojáshéj miatt teljes egészében szinte sehol sem konzerválódtak hasonló leletek.

Ez világszinten is rendkívül ritka lelet.

A régészeti ásatásokon ugyan alkalmanként találunk ősi strucctojásokat, amelyeket vastagabb héja épen megőriz, de a tyúktojások sokkal sérülékenyebbek” – mondta a szakértő.

A tojást egy, a bizánci korban (i. sz. 4-7. század) kialakult ipari területen, egy iszlám kori üstben fedezték fel. Azért maradt meg ennyire kiváló állapotban, mert puha hulladékba ágyazódott. „A tojás manapság is ritkán marad sokáig épen a szupermarketek dobozaiban. Elképesztő a gondolat, hogy ez egy ezeréves lelet” – mondta Alla Nagorsky, a feltárásokat vezető régész.

Izrael területén mintegy 2300 éve, a hellenisztikus és római kor óta tartanak tyúkokat tojás- és húsfogyasztás céljából. Az országban feltárt állati csontok elemzéséből kiderült, hogy a 7. századtól, az iszlám hódítás kezdetétől az előző évszázadokhoz képest drasztikusan csökkent a sertéshús fogyasztása. „A nem zsidó, hanem keresztény vagy pogány családoknak a sertés helyett olyan fehérjeforrást kellett keresniük, amely nem igényel hűtést és tartósítást, ezt találták meg a tojásban és a tyúkhúsban” – tette hozzá Gal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik