Tudomány

Hatalmas dinoszaurusz csontvázára bukkantak

Felfedezték Ausztrália legnagyobb ismert dinoszauruszfaját – írja a CNN. A Cooper nevű megkövesedett csontvázat 2007-ben találták meg Queensland délnyugati részén, a Cooper Creeknél. A kutatók csak a közelmúltban írták le a leletet: az Australotitan cooperensis növényevő volt, és 90 millió éve élt. A faj a hosszú nyakú, kifejezetten nagy testű titanosaurusok közé tartozott.

A szakértők becslése alapján a dinoszaurusz 5-6,5 méter magas lehetett a csípőjénél, és 25-30 méter hosszúra nőhetett meg.

Robyn Mackenzie, az Eromanga Természettudományi Múzeum társalapítója szerint a csontok mérete alapján a kutatók hamar rájöttek, hogy egy igen nagy állatot találtak. A példány több maradványa, köztük kismedencei csontjai és végtagjai is kifejezetten jó állapotban konzerválódtak.

(c)Eroman Museum

A fosszília leírását nehezítette, hogy a nagy és törékeny csontokat egymástól távol eső múzeumokban őrizték. A csapat háromdimenziós képalkotással készített felvételeket a maradványokról, az adatokat pedig összevetették hasonló dinoszauruszok csontjaival. Úgy tűnik, a faj rokonságban állt három másik ausztráliai sauropodával, amelyeket valamivel északabbra fedeztek fel. A szakértők úgy gondolják, hogy számos további dinoszaurusz vár azonosításra Ausztráliában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik