Tudomány

Hivatalos: kiugróan pocsék volt az idei tavasz

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Az elmúlt 34 év leghidegebb tavasza volt az idei, pozitív és negatív rekordok is dőltek, volt olyan, mire már 120 éve nem volt példa.

A 2021-es tavasz az átlagnál 1,9 Celsius-fokkal volt hidegebb, ezzel a tizenhetedik leghűvösebb 1901 óta. Az ideinél hidegebb tavasz utoljára 1987-ben volt – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat előzetes elemzésében.

Az évszak középhőmérséklete országosan 9,3 Celsius-fok volt, mindhárom hónap negatív anomáliával zárt: a március 0,6, az április 2,9, a május 2,1 fokkal maradt el az átlagtól. Utoljára olyan, hogy két egymást követő hónap is több mint 2 fokkal az átlag alatt legyen, 15 évvel ezelőtt, 2006 február-márciusában fordult elő, április-májusban hasonló legutóbb 1991-ben volt. A május további érdekessége, hogy 2019 és 2020 után a 2021-es sorozatban a harmadik 14,5 fok alatti középhőmérsékletű május országosan, amihez hasonló eddig nem volt 1901 óta.

Fagyos, majd melegedő március

Az évszak átlaghoz közeli hőmérséklettel indult. A reggeli fagyokat követően napközben általában 15 °C köré melegedett fel a levegő, majd március 5-én egy hidegfront hatására jelentősen visszaesett a hőmérséklet. A szélvédett, fagyzugos helyeken néhol -10 foknál is hidegebb volt, és nappal is 10 °C alatt maradtak az értékek. A március 11-én Zabaron mért -11,5 °C az évszak legalacsonyabb hőmérséklete.

Átmeneti melegedést követően a hónap közepén több hullámban hideg levegő árasztotta el a Kárpát-medencét, visszatértek a reggeli fagyok, 21-én az országos napi középhőmérséklet csupán 0,8 °C volt, ami az idei tavasz legalacsonyabb napi középhőmérséklete. A hónap végén aztán napról napra melegebb lett, a március utolsó és április első napjai az átlagnál több fokkal melegebb idővel teltek.

Rekordok dőltek Áprilisban

Április 1-jén az országos átlag 15,6 °C volt, ami közel 7 fokkal magasabb az éghajlati normálnál, és

egyben a legmagasabb országos napi átlag 1901 óta ezen a napon.

Tartósnak ez a melegebb időszak sem bizonyult, 2-án egy hidegfront hozott hideg, sarkvidéki eredetű levegőt hazánkba. Visszatértek a fagyos éjszakák, néhol -10 fokhoz közeli értékeket mértek, majd ismét melegebb levegő áramlott térségünkbe, 12-én keleten, délkeleten 25 fokhoz közeli maximumok voltak. Másnap viszont egy frontálzóna miatt jelentősen lehűlt a levegő, két héten keresztül átlag alatt maradt a hőmérséklet.

Április 15-én megdőlt a legalacsonyabb maximumhőmérséklet országos napi rekordja Kékestetőn (-0,6 fok). Április 26-án és 28-án megdőlt a napi minimumhőmérséklet országos rekordja, mindkét napon Zabaron (április 26.: -5,7, április 28.: -5,9 Celsius-fok). A hónap végén és május elején átmenetileg melegebbre fordult az idő.

30 fok és fagy májusban

Május 2-án, 2021-ben először nagyobb területen 25 °C fölé emelkedett a hőmérséklet, az északnyugati országrészt viszont már elérte egy markáns hidegfront, ami véget vetett a nyárias napoknak. Ezt követően a hőmérséklet a legmelegebb órákban is általában 20 fok alatt maradt, fagyzugos helyeken pedig fagyott.

A május 4-én, Zabaron mért -3,5 °C új országos napi minimumhőmérséklet rekord.

A hónap közepén néhány napra ismét nyárias időben volt részünk, országszerte 25 fok fölött alakultak a maximumok, az Alföldön jellemzően 28-30, néhol kevéssel 30 foknál melegebb volt. Az adonyi állomáson mért 31,9 °C az évszak legmagasabb hőmérséklete.

Május második fele végig gyakori frontátvonulásokkal és az átlagosnál több fokkal hűvösebb idővel telt.

Fagyos, havas napok

A fagyos napok száma országosan a szokásos másfélszerese, azaz 23 ( az átlag: 15 nap), a nyári napoké csupán 4 ( az átlag: 11 nap) volt idén tavasszal. Hőségnap országos átlagban nem is fordult elő, bár itt az átlag is csak egy nap.

A 2021-es tavasz csapadékösszege előzetes adatok alapján országos átlagban 130,3 mm, ami csak kevéssel marad el az éghajlati normáltól (1991–2020-as átlag: 139,4 mm). Márciusban az átlagos mennyiség alig egyharmada esett, majd az április már átlagosan alakult, a május pedig mintegy 22 százalékkal csapadékosabb volt a megszokottnál. Az évszak legnagyobb csapadékösszegét Nagy-Hideg-hegyen (216,4 mm), míg a legkisebbet Kiskörén (70,9 mm) mérték.

Országosan 34 csapadékos nap (az átlag: 29 nap), 6 havas nap (ami az szokásos érték kétszerese) és 4 zivataros nap (átlag: 4 nap) volt az évszakban. Hótakarós nap (hóvastagság ≥ 1 cm) országos átlagban nem volt, de a hegyvidéki területeken többször is kialakult összefüggő hóréteg. Kékestetőn 10 hótakarós nap volt 2021 tavaszán, és 41 napon borította legalább foltokban hó a talajt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik