Tudomány

A világ óriás mamutfenyőinek egytizede veszett el egy tűzvészben

Az amerikai Nemzeti Parkszolgálat szerint a világ már teljesen kifejlett óriás mamutfenyőinek legkevesebb egytizedét pusztította el tavaly egy tűzvész, amely a kaliforniai Sierra Nevada hegység déli részén tombolt – írja az MTI. Az augusztus közepén kitört Castle-bozóttűz több mint 700 négyzetkilométeren perzselte fel a hegység területén fekvő Sequoia Nemzeti Parkot.

A szakemberek műholdfelvételek és korábbi tüzek modelljei révén becsülték meg, hogy a fafaj 7500-10 000 egyede veszhetett oda.

Ez a világ már teljesen kifejlett óriás mamutfenyőinek 10-14 százalékát jelenti.

„Ezek a fák évezredek óta éltek itt. Már több tucatnyi bozóttüzet túléltek” – mondta Christy Brigham, a Sequoia Nemzeti Park és a vele egybefüggő Kings Canyon Nemzeti Park munkatársa.

Az erdészek szerint az esemény következményeit évtizedeken át lehet majd érezni. A mamutfenyőformák alkotta erdők az egyik leghatékonyabban vonják ki, illetve raktározzák el a légköri szén-dioxidot, emellett kulcsfontosságú természetes élőhelyet biztosítanak a helyi fajok számára, és segítenek megóvni a vízgyűjtő területeket is.

Daniel Viñé Garcia / Getty Images

Brigham szerint egyelőre csupán előzetes számadatokkal rendelkeznek, jövő héttől viszont több kutatócsoport is útnak indul a legnagyobb tűzkárokat szenvedett erdőterületekre. A pusztulás mértéke azért is figyelemre méltó, mert az óriás mamutfenyő rendkívül jól alkalmazkodott a tűzhöz. Ezeknek a gyakran több mint kétezer éves és 76 méter magas fáknak tűzre van szükségük a tobozaikban lévő magok kiszabadításához. „Százévnyi tűzoltás az éghajlatváltozás okozta forróbb aszályokkal ötvözve megváltoztatta a tüzeket a Sierra déli részén, és ezt a változást nagyon megsínylik az óriás mamutfenyők” – nyilatkozta Brigham.

A Sequoia és a Kings Canyon területén az 1960-as évek óta tartanak ellenőrzött égetéseket, évente átlagosan 400 hektáron. Brigham becslése alapján ennek nagyjából a 30-szorosára lesz szükség ahhoz, hogy az erdő újra egészséges legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik