Tudomány

Második világháborús tömegsírt keresnek egy kórház mögött

Egy szingapúri kórház bővítését megelőzően átfogó feltárást folytatnak egy réten, amelynek felszíne alatt feltételezhetően egy tömegsír rejlik – írja a Live Science. A kutatók már befejezték a terület földradaros (GPR-es) vizsgálatát.

A szakértők úgy gondolják, hogy az épület mögött nagyjából 200 embert temettek el, akik akkor haltak meg, amikor 1942. február 14-15-én japán katonák csaptak le a kórtermekre és a műtőkre.

A komplexumot akkor Brit Katonai Kórháznak nevezték, ekkor Szingapúr Malaya brit gyarmat része volt. A britek kivonulása után a kórház kormányzati tulajdonú polgári létesítménnyé alakult, az épületet 2030-ra akarják kibővíteni.

Japán 1941 decemberében támadta meg Malayát. Ez volt a második világháború egyik legsúlyosabb brit kudarca, az európai csapatokat 70 nap alatt szorították ki. A japánok 1942. február 8-án léptek be Szingapúr területére.

peuceta / Getty Images GPR

A látható vörös kereszekkel jelzett kórház épp a harcoló felek között helyezkedett el, amikor az egyik brit tiszt fehér zászlóval akarta megadni magát, a japánok meggyilkolták. Egyes japán katonák szerint a kórházból is lőttek rájuk, ezért támadták meg az épületet. A komplexumra február 14-15-én csaptak le, a támadásban mintegy 200 pácienst és dolgozót öltek meg. A holttesteket egy tömegsírban temethették el a kórház mögött.

A területen 2020 decemberében kezdődött meg a földradaros vizsgálat, a kutatás során rejtett anomáliákat kerestek. Az adatok elemzését követően a régészek ásatást is terveznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik