Tudomány

Felkutatják Ausztrália ismeretlen fajait

Az eddig felfedezetlen ausztrál növény- és állatfajokat dokumentálják a következő 25 évben helyi kutatók – írja az MTI. Az Ausztrál Tudományos Akadémia (AAS) szerint egyre sürgetőbb feladat a még ismeretlen ausztrál vadvilág megismerése, mivel a globális felmelegedés egyre növeli a fajok kihalásának kockázatát.

Vicki Smith / Getty Images

Az intézmény becslése alapján a hatalmas feladat teljesítéséhez 824 millió ausztrál dollárra (181 milliárd forintra) lesz szükség a következő 25 évben.

Kevin Thiele, az AAS rendszertani részlegének vezetője szerint a nagyjából 750 ezer ausztrál állat- és növényfaj mindössze 30 százaléka van megfelelően dokumentálva.   

„A misszió nélkül valószínűleg több mint 400 évbe telne a még felfedezetlen ausztrál növények, állatok, gombák és egyéb létformák azonosítása. A megvalósításhoz 16-szorosára kell növelni az éves felfedezések ütemét a következő 25 évben” – emelte ki a szakember. Thiele hozzátette: a jelenlegi és jövőbeli kutatók tudását az olyan új technológiákkal ötvözve, mint a genomszekvenálás, a mesterséges intelligencia és a szuperszámítógépek, a cél megvalósulhat 2050-re.

A Deloitte Access Economics tanácsadó cég jelentése alapján minden egyes dollár, amelyet a még ismeretlen ausztrál fajok felfedezésébe fektetnek, akár 35 ausztrál dollár gazdasági hasznot is hozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik