Tudomány

Megmenekülhet az olajvállalatoktól Amerika utolsó vadonja

Patrick J. Endres / Getty Images
Patrick J. Endres / Getty Images

Joe Biden amerikai elnök kormányzata felfüggesztette az olaj- és földgázfeltárási tevékenységeket az alaszkai Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadrezervátumban (ANWR) – írja az MTI. Korábban a Trump-adminisztráció döntött úgy, hogy meg kell nyitni a vállalatok előtt az Egyesült Államok utolsó érintetlen vadonjaként emlegetett területet. A döntést rengeteg kritika érte.

Kapcsolódó
Az amerikai kormány az olajat választaná a jegesmedvék helyett
A The Washington Post belső dokumentumokhoz jutott hozzá.

Az amerikai belügyminisztérium szerint a felfüggesztés a környezetvédelmi törvényeken alapuló átfogó elemzés elkészüléséig marad érvényben. A felülvizsgálat során hiányosságokra bukkantak a kitermelési jogok odaítélésében.

A lépéssel felfüggesztik az előző amerikai elnök, Donald Trump döntésének végrehajtását, aki tíz évre engedélyezte a kitermelést a térségben, mindössze két héttel azelőtt, hogy lejárt elnöki tisztsége.

Hivatalba lépését követően Biden már az első nap elrendelte a döntés felülvizsgálatát.

A térségben jelentős nyersanyagkészlet lehet, de feltárása évtizedek óta vita tárgyát képezi a helyi élővilág miatt. Trump kormánya 2017-ben törvénymódosítással nyitotta meg az utat a fúrási munkálatok előtt, a döntés komoly felháborodást váltott ki a környezet- és természetvédelmi szervezetek körében.

A rezervátum nagyjából 80 ezer négyzetkilométeres, a terület kulcsszerepet tölt be többek közt a jegesmedvék életében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik